Herinneringen (3)

Herinnert u zich deze nog?

In mijn opruimwoede (die ondertussen weer overgewaaid is) vond ik onderin een kast, naast mijn diploma’s, mijn oude catechismus. Ik zat toen in het zesde leerjaar lees ik op de binnenkant van de kaft. We schrijven 1965.

Een boekwerkje met vragen en antwoorden, alle geloofspunten in begrijpelijk Nederlands uiteengezet. Of ik dat op mijn 11de ook vond, dat durf ik te betwijfelen.

Een voorbeeld: Welke zijn de vruchten van een waardige Communie?
Ten 1e, een waardige Communie verenigt ons inniger met Jezus-Christus en zijn Mystiek Lichaam
Ten 2e, zij vermeerdert in ons de heiligmakende genade.

Ik bespaar u de rest. Maar of ik daar iets van begreep/begrijp?

In mijn toenmalige hanenpoten lees ik ‘leren tot nr. 434‘ en in het blauw aangeduid ‘dat moet ik goed leren‘, een aantal hoofdstukken in aanloop naar mijn vormsel. De hoofdstukken na nr. 434 gingen over Het Priesterschap en Het Huwelijk. Dat was op de leeftijd van elf nog niet relevant.

Beste lezer, ik hoop wel dat u – mocht u katholiek zijn – uw zondagen en feestdagen godsvruchtig doorbrengt! Als goed katholiek behoort u, op zon- en feestdagen, buiten de mis, ook andere kerkelijke diensten en godsdienstonderrichtingen bij te wonen, u bezig te houden met godvruchtige of liefdadige werken, en enkel in eerlijk vermaak uw ontspanning te zoeken.
Zou een terrasje doen onder de noemer ‘liefdadige werken’ vallen? Ik dacht het wel. Ik steun er tenslotte de horeca mee (nu het weer mag).

En wist u dat traagheid één van de hoofdzonden is? Ik niet. Ocharme mijn moeder, die was met alles zo traag (maar wel zorgvuldig).

Wat deden ze de kinderen toch aan vroeger, vraag ik mij af. En dan denk ik aan mijn zoon die in het eerste middelbaar vroeg of hij zedenleer mocht volgen in plaats van godsdienst want ‘dat is ook zoals godsdienst, mama, maar dan zonder God‘. En zonder catechismus.

Ik heb de catechismus teruggelegd waar ik hem gevonden heb. Wie weet krijg ik er ooit nog veel geld voor!

Auteur: MyriamC

vrouw / moeder / oma / levensgenieter / wereldreiziger / #foreveronvacation Mijn motto: YOLO!

16 gedachten over “Herinneringen (3)”

 1. De “Mechelse catechismus” … In alle stilte heeft die mij ook meer vloeken dan juiste antwoorden ontlokt. Ik was toén al rebels, zeker waar het die slaafse onzin betrof. Het was nog niet genoeg dat er een hoop onzin in je hoofd gestopt werd, je mocht zelfs niet eens zélf de formulering bepalen. Het heeft bij mij in elk geval averechts gewerkt.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik herinner er me er eerlijk gezegd niets meer van. Een trauma heb ik er in ieder geval niet aan overgehouden. Ik keek alleen met enige verbijstering naar de formulering van de kerkelijke wetten. Welk kind snapt daar nu iets van?

   Like

 2. Je moest dat niet snappen, je moest dat als een papegaai kunnen aframmelen. De onbegrijpelijkheid hoorde bij te dragen aan ontzag en slaafse volgzaamheid, “want ZIJ wisten blijkbaar dingen die wij niet konden begrijpen. ”
  Dat dat bij ons erin geramd werd door een non die de wezen als uitschot behandelde heeft bij mij maar één resultaat gehad: de wildgroei van mijn neiging om in alles het tegenovergestelde te doen van wat zij zei. Ik zie haar smalle chagrijnige gezicht nóg voor mij. Zuster Renée. Met staalharde nazi-ogen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Slaafse volgzaamheid, zo was dat in onze tijd. Daarom vind ik het zo positief dat kinderen van nu zelf mogen nadenken en hun mening mogen geven.
   Oh ja, die nonnen met staalharde kraaloogjes, wij hadden ze ook.

   Like

 3. Nee, het is allemaal abracadabra voor mij wat je vertelt, ik ben van twee kanten, moeder en vaderskant, non gelovig opgevoed, met die verstande toen ik vragen ging stellen, zoek het zelf maar uit, en als je je ooit bekeerd laat ons dan met rust.

  Dus pas op heel veel latere leeftijd ben ik eens gaan onderzoeken, maar dit soort dingen, als je dat niet mee krijgt met de paplepel, dan is het een wirwar kan ik je vertellen waar je niet uit komt. 😉

  X

  Geliked door 1 persoon

 4. Toen ik een paar jaar geleden naar een gemeente in de Biblebelt verhuisde wilde ik wel eens iets meer weten over de bijbel etc. Ik ben van 1950 en niet gelovig opgevoed en kan me ook niet herinneren dat er op de Montessorischool, waarvan ik de kleuter- lagere- en ULO deed, over gesproken werd.
  Er werd een eenvoudige basiscursus bijbel geschiedenis of zo iets aangeboden oon-line en ik dacht dat dat wel me enig inzicht zou geven. Ik weet niet in wel jaartal of eeuw dat werd opgesteld maar ik kon er echt niets van begrijpen, hele lappen tekst met verwijzingen, namen en nummerss. Zelfs het eerste hoofdstuk heb ik na 3x proberen te herlezen opgegeven

  Geliked door 1 persoon

 5. Dat is hetzelfde met de catechismus. Ik kan me niet voorstellen dat er destijds één kind van 11 daar iets van begreep.

  Like

 6. Ik heb de lagere school in een katholieke school gedaan, de rest niet meer. Ik herinner me zo nog wat vreselijk ongemakkelijke verhalen van toen, ik voelde me er écht niet in thuis.
  Traagheid, dat weet ik dan wel weer…. omdat ik de Humo lees 😀

  Geliked door 1 persoon

   1. Humo heeft heel lang een serie gehad getiteld “De zeven hoofdzonden”, waarbij een bekende persoon uitweidde over die zeven hoofdzonden en welke plaats die hebben in zijn/haar leven.

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: