Hinderpremie

De Vlaamse overheid heeft heel wat financiële inspanningen gedaan om zelfstandigen te helpen deze coronacrisis, en de daarmee gepaard gaande sluiting van bv. de horeca, te boven te komen.

Mijn schoonzus heeft een zeer goed draaiend café met een terras, een grote tuin en twee feestzalen. Met het mooie weer van de afgelopen weken hadden haar terras en tuin dagelijks afgeladen vol gezeten en heeft zij sowieso zeer veel inkomensverlies geleden want het is een geliefde pleisterplaats voor fietsers en wandelaars (Kalmthoutse heide, remember?).

Zoals we allemaal weten krijgen bedrijven met een fysieke inrichting die verplicht volledig moesten sluiten een hinderpremie van 4.000 euro. Vanaf 6 april tot het einde van de verplichte sluiting (7 juni) kwam daar per dag 160 euro extra bij. Gewaardeerde hulp maar voor een zaak die goed draait en topdagen aan zijn neus ziet voorbij gaan, een aalmoes.

Gisteren sprak mijn man met de uitbater van het cafeetje waar hij met zijn fietsclub wel eens iets drinkt. Het ligt in de middle of nowhere, niet eens aan een fietsknooppunt en de man moet het echt hebben van een of twee fietsploegjes en een oude buurman af en toe. De cafébaas vond het jammer dat zijn café gisteren terug open mocht. Hij had nog nooit zoveel ‘verdiend’ dan tijdens de laatste maanden! Hij heeft soms dagen dat hij geen enkele klant heeft. Dan is 160 euro inderdaad wel heel goed verdiend!

Hadden ze dat niet beter/eerlijker kunnen regelen, vraag ik mij af. Op basis van de omzet, bijvoorbeeld? Of van de sociale bijdragen?

En …
Wie gaat dat betalen?
Wie heeft zoveel geld?
Wie heeft zoveel ping ping ping?
Wie heeft zoveel geld?

Auteur: MyriamC

vrouw / moeder / oma / levensgenieter / wereldreiziger / #foreveronvacation Mijn motto: YOLO!

34 gedachten over “Hinderpremie”

 1. Vragen die ik me ook vaak stelde en stel. Die man moet niet openen, hij kan blijven kiezen voor de hinderpremie, dacht ik te hebben begrepen.
  In hoorde al meerdere mensen zeggen dat ze nog nooit zoveel hadden verdiend, en dat vind ik pijnlijk om horen, als je bedenkt dat andere mensen echt geen inkomen meer hadden…..
  Wie gaat dat betalen? Het is de regering van veel cadeautjes nu. Voor het goede doel, ik begrijp, maar heb toch ook veel vragen.
  Wellicht ken ik te weinig van economie 😦

  Geliked door 1 persoon

  1. Neen, als hij zelf beslist om niet open te gaan, dan trekt hij die 160 euro per dag niet meer.
   België, het land van de cadeautjes!

   Like

   1. Als ze niet openen krijgen ze nu een compensatiepremie. Ik ken niet het juiste bedrag, maar de mogelijkheid is er nog wel.

    Like

    1. Van http://www.vlaanderen.be
     Als u zelf beslist niet opnieuw op te starten, omdat u vreest dat u te weinig klanten zult hebben, dat u ziek zult worden of om welke reden dan ook, hebt u geen recht op de verdere uitbetaling van de sluitingspremie.

     Like

      1. Moest het wel zo geweest zijn, dat had ik echt wel een schande gevonden. Dat geld kan beter besteed worden aan mensen die hun job kwijt zijn.

       Geliked door 1 persoon

 2. Volgens mij betaalt iedereen daaraan mee, of je nu dagelijks op café gaat of nooit. Maar dat laatste mag geen rol spelen, want dan ondergraaf je de solidariteit, vind ik. Maar er is inderdaad iets te zeggen over de verdeling.

  Geliked door 1 persoon

  1. Uiteraard betaalt iedereen daaraan mee. Geen belastingverhoging, zegt de regering. Nee hoor, ze zullen het dan wel onrechtstreeks bij de brave burger komen halen.

   Like

 3. Ja, ik snap het ook niet helemaal! 160 euro per dag is niets voor iemand die dagelijks grote omzetten draait. Maar is dan idd wel veel voor de kleine zelfstandigen. Ja en wie het zal betalen, euh, wij zeker met tijd en stond! Of met een budget die anders aan andere dingen besteed wordt. Maar wat met die miljardenput en die begroting. Snappen wie snappen kan.

  Geliked door 1 persoon

 4. In het begin van de pandemie waren ze bij mijn man zijn werk op zoek naar mondmaskers. Er was een fidele horeca-groothandelaar die veel maskertjes had (productie van voeding, weet je wel) en die nu doorverkocht aan wie het interesseerde, want hij “kon ze nu toch niet gebruiken”. De maskertjes gingen als zoete broodjes de deur uit. Ook de firma van mijn man kocht er, want zij hadden die dringend nodig (als zijnde uw paketjesleverancier). Mijn man werd op pad gestuurd naar de desbetreffende firma. Vertelde de zaakvoerder hem daar dat zijn personeel op technische werkloosheid gezet was, maar dat ze wel in het zwart aan het werken waren.
  Mja. Dat was dus een goed begin om te beseffen dat het niet allemaal even eerlijk zou gaan…

  Geliked door 2 people

 5. Ik sprak ook iemand van wie de dochter zo’n klein cafeetje uitbaat. Ze heeft het nog nooit zo goed gehad. Dat is natuurlijk een voordeel voor deze kleintjes in deze coronatijd. Voor de grotere zaken is het inderdaad niet zo mooi, zeker niet als je daar personeel en huur moet van betalen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Dat klopt. Mijn schoonzus heeft het hele pand een jaar of drie geleden gekocht. Aan hypotheek alleen al kan dit tellen. Ver komt ze niet met haar 4000 euro.

   Like

 6. Ik hoorde hetzelfde verhaal van één van mijn zelfstandige klanten, die heeft collega’s met een klein winkeltje die meer verdienen tijdens de verplichte sluiting. Klopt niet hé?

  Geliked door 1 persoon

 7. Die hinderpremie is dus ongeacht het normale inkomen begrijp ik? Dat lijkt inderdaad niet zo logisch….

  Geliked door 1 persoon

 8. Ik heb ook de zotste dingen gehoord van vrienden, die bijvoorbeeld officieel op technische werkloosheid werden gezet, maar wel nog 100% van hun werk moesten doen. Er is zeker misbruik van de regeling gemaakt en dat maakt me intriest, al die hebzucht. Ik werk voor de overheid en ik vrees dat wij het serieus gaan voelen in de toekomst. Want ja, ambtenaren zijn niet populair en als men daar iets van afpakt, keurt het merendeel van het volk dat zeker goed…Dus hoopvol ben ik niet bepaald voor de toekomst.

  Geliked door 1 persoon

  1. Misbruik zou zwaar moeten bestraft worden. Dat mensen geholpen worden, daar ben ik helemaal mee akkoord maar mensen zijn zeer goed in het vinden van achterpoortjes om toch te kunnen profiteren van de situatie. Verwerpelijk!
   Weet je, als ze niet op de ambtenaren kappen, dan wel op de zelfstandigen die zogezegd geen belastingen betalen. Ik weet wel beter …

   Like

 9. Zoonlief was ook technisch werkeloos. Liever werkt hij, dat levert vele malen meer op, maar nu kon gelukkig dankzij de uitkering toch de huur, ziektekosten etc worden betaald.

  Geliked door 1 persoon

  1. Mijn zoon was ook zes weken technisch werkloos en kreeg daarvoor vergoed. Maar hij is ook echt zes weken effectief thuis geweest en niet stiekem toch voor de baas gaan werken zoals wel gebeurde hoor ik links en rechts. Dat zijn praktijken die niet door de beugel kunnen.

   Geliked door 1 persoon

 10. De hinderpremie die Vlaanderen/België uitbetaalde is fors hoger dan hetgeen in het buitenland werd uitbetaald. En inderdaad… wie zal dat betalen? Wij allemaal vrees ik, met bijkomende belastingen op vanalles en nog wat de komende jaren…

  Geliked door 1 persoon

 11. Inderdaad… er zijn hier ook cafe’s die zeker geen € 160/dag verdienen… voor anderen is de premie dan weer net genoeg om de vaste kosten te betalen. Oneerlijk!

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: