Friday Photo

Vicky

Mag ik u voorstellen … Vicky.

Vicky Ntozini.

Wij ontmoetten Vicky in 2004 tijdens een reis door de Westkaap, Zuid-Afrika. De uitbater van onze B&B in Kaapstad had voor ons een bezoek geregeld aan diverse townships. Neville, de ‘gids’ die ons begeleidde woonde met zijn oma in een van deze townships. Deze bezoeken waren toen nog lang niet zo gecommercialiseerd als nu. Er werd ons alleen een vrijwillige bijdrage gevraagd voor de cultuur- en schoolprojecten. Voor de toekomst van de kinderen, met andere woorden.

Zo kwamen we ook in Khayelitsha terecht, waar Vicky in een shack woonde met haar man en kinderen. Een zeer aimabele vrouw die honderduit vertelde over ‘haar’ Khayelitsha, een vrouw die trots was op haar afkomst.

Township Khayelitsha in 2004

Vicky had wel enig commercieel inzicht want door de bezoekjes van de toeristen aan de townships, bedacht ze dat er misschien wel toeristen waren die in een township zouden willen logeren. En zo werd in 1998 Vicky’s B&B geboren. Twee kamertjes verhuurde Vicky toen. Voor 170 rand per persoon per dag (in 2004) logeerde je er in half pension. Vicky had zelfs een emailadres en een website, al moest ze om haar mails te lezen wel naar een internetcafé in de stad.

Zin in een nachtje in Vicky’s B&B? Het kan nog altijd (en de ‘woning’ is flink verbouwd!), alleen zal je Vicky hier niet meer aantreffen. Vicky werd namelijk in 2012 vermoord, door haar echtgenoot aldus de geruchten.

Hoewel we deze vrouw alleen ‘kenden’ van dat ene bezoekje, was ik toch danig van de kaart toen ik puur toevallig op dat krantenbericht stuitte. Deze sterke vrouw had echt wel indruk gemaakt op mij.

Auteur: MyriamC

vrouw / moeder / oma / levensgenieter / wereldreiziger / #foreveronvacation Mijn motto: YOLO!

33 gedachten over “Friday Photo”

 1. Wat een mooie dame, en zo’n triestig lot. Zo jammer!
  En totaal naast de kwestie: hoe krijgen die mensen met hun weinige middelen hun kledij zo stralend wit? Dat vraag ik me nu eens altijd af.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ja, de B&B bestaat nog. Zij was een pionier, de allereerste om daar gasten te ontvangen. Nu zijn er blijkbaar al verschillende B&B in die township.

   Geliked door 1 persoon

    1. De ondernemende mensen alleszins. Maar zo zijn er helaas maar weinig. Die mensen hun leven is ook zo uitzichtloos. Daarom vluchten heel veel mannen in de drank en de drugs. Op vrijdag krijgen ze hun weekloon en ’s nachts liggen ze gedrogeerd en/of laveloos op de straat. Weekloon op. Niet allemaal natuurlijk maar er werd ons toch gezegd van vrijdagavond niet in het donker te rijden.

     Geliked door 1 persoon

 2. Amai, zo erg! Ik zou daar ook helemaal van de kaart door zijn! Ja het gaat er daar erg aan toe in die townships. Eerlijk, ik zou er niet durven logeren.

  Geliked door 1 persoon

 3. Wat vreselijk… Ik schrik er echter niet van. Ik volg de Zuid-Afrikaanse Dina en die vertelde al vaker over de criminaliteit, corruptie en moorden in Zuid-Afrika. Je bent er je leven niet zeker.
  Ik kan me voorstellen dat je hier enorm bent van geschrokken.
  Een paar jaar geleden werd een oud-collega van mij vermoord door haar minnaar. Daar ben ik toen ook heel slecht van geweest. Eigenlijk kan ik het nog niet goed vatten. Het is zo afschuwelijk om zo aan je einde te komen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Dat is ook niet te vatten. Ik neem aan dat de stoppen kunnen doorslaan maar om dan zo’n misdrijf te plegen.

   Like

 4. OMG, zo’n dramatische wending in je verhaal had ik nu echt niet verwacht. Ik was al zo blij dat deze ondernemende en innemende dame het gemaakt had. Wat een vreselijk einde.

  Geliked door 1 persoon

 5. Kippenvel. Het leven in zo’n township is niets om jaloers op te zijn.
  Situatie in Zuid Afrika is bijlange nog niet gezond. Blank onderdrukt zwart, binnen de zwarte bevolking onderdrukt de man in veel gevallen nog eens de vrouw. Je moet maar geboren worden als zwarte vrouw…

  Geliked door 1 persoon

 6. Om stil van te worden. Steeds weer. En dat het einde van die ellende nog steeds niet in zicht is …

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik denk niet dat het ooit zal veranderen zolang die kloof tussen zwart en blank / arm en rijk zo diep blijft. En zolang de blanken het daar voor het zeggen blijven hebben.

   Like

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: