Bijna weg … of toch niet

Vandaag is het de laatste virtuele les Spaans.

Tijdens de vakantie heb ik drie en een halve maand de tijd om heel hard na te denken of ik in september ga starten in het vierde jaar.

De laatste maanden heb ik het gevoel dat ik niks meer bij leer. En dat ligt niet aan de leerkracht, dat ligt aan mijn geheugen. Het zit vol en ik krijg er niks meer bij. Vijf keer een gelijkaardige oefening, vijf keer maak ik dezelfde fout(en). De hele coronacrisis en het feit dat we al sinds maart geen fysieke lessen meer gehad hebben helpt ook niet. De videolessen waren een kleine hulp, maar ik kon mezelf nog maar moeilijk motiveren om te studeren.

Ik doe deze studie voor mijn plezier, maar op deze manier vind ik er niet veel aan. Het is niet omdat je iets voor je eigen plezier doet dat je het niet goed wil doen.

Ik moet er eens goed over nadenken of ik dit mezelf nog verder wil aandoen.

Maar eerst VAKANTIE! Nu ja, dat was in ieder geval de bedoeling.

Normaal gezien waren we morgenvroeg richting Côte d’Azur vertrokken – in verschillende etappes – met de fietsen op de auto. Het zou weer een ‘trip down memory lane‘ worden want heel veel jaren geleden hebben we vaak in deze regio vakantie gevierd. Op de terugweg hadden we nog een week aan het Meer van Genève gepland.

Het verblijf aan de Côte d’Azur en de overnachtingen onderweg heb ik lang geleden al geannuleerd. Het hotel aan het Meer van Genève hou ik nog tot op het laatste moment. Wie weet kan het tegen die tijd toch nog doorgaan.
Als ik het aandurf …

Auteur: MyriamC

vrouw / moeder / oma / levensgenieter / wereldreiziger / #foreveronvacation Mijn motto: YOLO!

50 gedachten over “Bijna weg … of toch niet”

 1. Ik heb ook besloten om volgend jaar geen naailes meer te volgen. Ik maakte me daar alleen maar heel nerveus. Ik zat daar tussen gevorderde naaisters en echt veel uitleg kreeg ik niet. Ik heb beslist dat ik niet perse moet kunnen naaien. Voila, stressfactor weggewerkt. En wat Geneve betreft, ja, tijd zal het voor je uitmaken he. Ik duim voor je.

  Geliked door 1 persoon

   1. voila. Ik heb me er ook bij neergelegd, dat we in dat aardse leven niet alles moeten kunnen. Ik ben al blij dat ik nu mondmaskers kan maken of een tafelnapje die dingen. Bovendien zijn kleren veel goedkoper als je ze koopt dan als je stof koopt. Daarvoor moet je het niet doen. En wat je Spaans betreft , als je je plan kan trekken voor als jullie op reis zijn, is dat al meer dan genoeg. Ik moet me in Spanje behelpen met een vertaalboekje.

    Geliked door 1 persoon

    1. Zo denk ik er ook over. Ik kan ondertussen goed mijn plan trekken in het Spaans en dat ik eens een werkwoord verkeerd vervoeg gaan ze me daar zeker niet kwalijk nemen!

     Like

 2. Dat lijkt mij dus ook niets, ik was denk ik allang gestopt als ik nu een cursus taal ergens had gedaan, klassikaal is voor mij dan van groot belang.
  Geniet van jullie vakantie, ook al is die anders dan anders, er valt veel te genieten in eigen land ook… al weet ik niet natuurlijk of bij jullie vakantie parken bijv. weer open mogen… hier wel volgende week.. sommigen zijn al open weer.

  X

  Geliked door 1 persoon

  1. Voor mij is klassikaal ook heel erg belangrijk.
   Bij ons zijn er nog geen vakantieparken open voor zover ik weet. Ook nog geen restaurants en cafés. En ook de grens is nog dicht.

   Geliked door 1 persoon

 3. Heel herkenbaar, het minder goed werkende geheugen. Het hoort, vrees ik, bij ouder worden. Kan het een optie zijn om het derde jaar te hernemen, waarbij je dus wat voorsprong zou hebben?
  Hoewel ik perfect zou begrijpen dat je liever de stress vermijdt.
  ‘Normaal gezien , zo gaan ook wij hier de dagen door, waarin al onze plannen vervallen. Goed idee om een stukje mogelijk te houden. Ik wil deze zomer echt wel de durf hebben en me niet opsluiten. Opletten is de boodschap, maar alles vermijden? Neen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik zou het derde jaar kunnen hernemen, maar dan is het een avondcursus en daar zit ik niet op te wachten nu ik overdag tijd genoeg heb. En trouwens, we hebben zo’n leuke groep nu, dat wordt nooit hetzelfde. Er zijn trouwens al 3 mede-studenten die ook gaan afhaken hoor ik net.

   Geliked door 1 persoon

 4. Wij hebben toch maar een midweek in eigen land geboekt. De bedoeling is om daar op rustige paden te gaan wandelen en voor de rest kunnen we ons vast wel goed in het gehuurde huisje vermaken. Gewoon zitten en relaxen is ook fijn.

  Geliked door 1 persoon

  1. Zeker! Hoeft niet altijd het verre buitenland te zijn. Ik ga ook vast maar eens kijken naar een onderkomen in Nederland om te fietsen. Groningen, Overijssel of Drenthe had ik in gedachten.

   Like

 5. Er staat geen ‘beantwoorden’ meer bij?
  Gelukkig heb ik zelden problemen met mijn (gratis)versie, want ik ken er niet veel van. Ik zou zelfs niet weten waar ik de spam moet zoeken??

  Geliked door 1 persoon

  1. Werk jij op je telefoon? Ik meestal op mijn laptop. Vind ik allemaal veel duidelijker. Spam vind je bij ‘mijn site’ onder ‘reacties’.

   Geliked door 1 persoon

  2. Ik antwoord nu met ‘beantwoorden’ en op mijn reader staan alle reacties netjes waar ze horen (behalve de jouwe hahaha!!!).

   Like

 6. Goed dat je de moed hebt om je eigen leven te sturen, zo hoort het ook!
  Ik heb al vaak gedacht om één of andere cursus te volgen, maar wil me vooral geen verplichtingen meer aandoen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Weet je, het was een nuttige bezigheid voor een halve dag in de week, en nog wat hersengymnastiek thuis. Maar het wordt ook altijd moeilijker en moeilijker en vooral meer en meer en dat trekt mijn bovenkamer niet meer. En het is volwassenenonderwijs waarbij er met enige regelmaat ‘gebrost’ wordt, zeker door zij die een eigendom hebben in Spanje. Dus qua verplichtingen viel dat goed mee.
   Ach, ze zullen het in Spanje niet zo erg vinden dat ik mijn werkwoorden niet vervoeg zoals het moet!

   Like

 7. Ik hoop het voor jou Myiram. Het meer van Genève… daar heb ik ook mooie herinneringen aan.
  Laat de lessen maar even rusten. Je moet nu vooral doen waar je plezier in vindt.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik twijfel toch aan het Meer van Genève hoor. Hoorde gisteren nog op het nieuws dat die kant van Frankrijk nog in de rode zone zit. Dan zal het Nederland fietsland worden. Ook niets mis mee, en nog veel plaatsen te ontdekken!

   Geliked door 1 persoon

 8. Het moet inderdaad prettig blijven, anders gaat het zijn doel voorbij.
  Ik hoop dat je toch een leuke invulling voor je vakantie vindt, wij zitten in hetzelfde schuitje… binnen 2,5 week hebben we vakantie. We zien wel, hoop dat we dan de grens al over mogen, we maken er wel wat van! Ik hoop jullie ook 😊.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik duim dat binnen 2.5 week de grenzen weer open zijn. En anders vakantie in eigen land. Het is niet anders.
   Wij hebben wel het geluk dat we niet meer werken en niet gebonden zijn aan vakantiedagen.

   Geliked door 1 persoon

 9. Als we weg kunnen, gaan wij niet naar Frankrijk. Wel, als het kan, mag, naar Nederland en evt Duitsland en Denemarken. Als het kan. Mag. Ik hoop.
  Ik was met Duolingo wat Spaans beginnen leren omdat er ook een kort luikje Spanje aan onze geplande Frankrijk-trip zat. Daar ben ik nogal snel mee gestopt na het uitbreken van het corona-gedoe, ik kreeg mezelf ook niet meer gemotiveerd. Misschien volgend jaar 🙂
  Laat ons hopen hè, dat we toch iets kunnen doen.
  Je wil niet weten hoeveel keer per dag wij hier tegen elkaar verzuchten… “ik wil op reis”… 😀

  Geliked door 1 persoon

  1. Heel raar, wij die niet vaak genoeg weg konden zijn de voorgaande (en ook weg waren), wij voelen de behoefte nog niet echt. Ik wil wel graag weer wat langere fietstochten doen, met de nodige terrasjes, maar daarvoor kunnen we in Nederland het best terecht.
   Het meer van Genève gaat er bij ons ook niet inzitten vrees ik. Ik zag gisteren op het nieuws dat de Jura en de Savoie nog in de rode zone zitten. We gaan geen problemen zoeken.

   Geliked door 1 persoon

     1. Plus dat ik trouwens gisteren ook las dat Brussels Airlines vanaf 15 juni gaat vliegen op internationale bestemmingen. Dan moeten die grenzen toch opengaan?

      Geliked door 1 persoon

      1. Dat dacht ik ook. België kan niet achterblijvenhé, als in andere Europese landen de grenzen open gaan. Mijn vriendin haar zoon werkt in Keulen. Aan de grens DL/NL geen controle, aan de NL/B grens grote controle. Hoezo één Europa?

       Geliked door 1 persoon

 10. Wij hebben ook nog een reis staan die nog niet geannuleerd is, maar ik ben er minder en minder gerust in… ik zou liever hebben dat ze die verzetten naar volgend jaar… dat we met een gerust hart kunnen gaan.

  Geliked door 1 persoon

  1. Onze grote reis hebben wij naar volgend jaar kunnen verplaatsen zonder kosten. Onze vlucht was eerder al gecanceld.

   Like

  2. Mijn Frankrijk probleem is opgelost. Kreeg vanmiddag telefoon van het hotel dat zij onze reservatie moesten annuleren. Jammer, maar nu wel zekerheid.

   Like

 11. Ik schrijf me in september wel weer in voor Spaans. Dat moet dan het negende jaar zijn ongeveer. Dat komt dan neer op Cultuur en conversatie. Hoewel ik het wel niet erg zou vinden om nog eens terug te gaan naar het laatste jaar theorie. Ik ben heel goed in woordenschat (in om het even welke taal) maar de regeltjes van grammatica onthouden is weer heel wat anders. Het is ook precies of mijn harde schijf op dat vlak vol is. Bij mij is weer les volgen ook een vorm van nieuw sociaal contact maken in mijn nieuwe woonplaats. Maar voor de rest begrijp ik jou heel goed. Dingen waar je geen energie uithaalt, daar heb je tenslotte niets aan.

  Geliked door 1 persoon

  1. Dat is jammer. Als ik besluit te stoppen wil ik toch af en toe mijn boeken nog eens vastnemen. En in Spanje zal ik vast nog wel Spaans spreken.

   Like

 12. Ach waarom nog les volgen als je er niet veel meer bij opsteekt? Vallen laten maar. Ik kwam het jaren geleden ook tegen. Zes jaar lang avondschool voor pc,fotografie ….ik rolde van de ene cursus in de andere . De leraar zorgde er telkens voor dat de hele klas zijn cursus ging volgen . Een hechte groep met af en toe na de les nog wat napraten in een café in de omgeving van de school. Maar die avondlessen werden een sleur en het was telkens ook zo laat thuis komen.( niet dat we lang op café zaten ,hahaha) Ik ben er uiteindelijk mee gestopt maar heb er wel vrienden aan overgehouden.
  Vakantie? Ik aarzel om in augustus met vriendinnen naar Praag te gaan. Gelukkig krijgen we nog tijd om te beslissen of we de reis doen of niet.

  Geliked door 1 persoon

  1. Je steekt er altijd wel iets van op, maar als je er niet echt voor studeert blijft het niet lang hangen. En het studeren is er te veel aan. De grammatica wordt ook echt wel heel moeilijk.
   Het vakantie ‘probleem’ heeft zichzelf opgelost. Het hotel belde me gisteren om de reservatie te annuleren.

   Like

 13. Als je echt met Spaans wilt doorgaan — stop dan (eventueel tijdelijk) met lessen en ga Spaans LEZEN. Alleen maar lezen: boeken, kranten, tijdschriften, de Spaanse versie van de Libelle of Margriet. Van de uitspraak heb je de basis vast al wel te pakken. En als je door blijft lezen, desnoods met woordenboek ernaast, dan geniet je zoveel meer…

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: