Eten ten huize M&M

Ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar wij eten te veel en te calorierijk in deze coronatijd. En er wordt al eens gemakkelijker een flesje gekraakt. Vroeger dronken we alleen in ’t weekend, nu loopt het weekend soms van vrijdag tot woensdag. Een mens zou er nog van aan de drank geraken.

We (ik dus) hebben gewoon veel te veel tijd om in de keuken bezig te zijn, zeker nu het weer zich wat minder van zijn zonnige kant toont. Ik kook graag en ik snuister ook graag in de gratis magazines van Carrefour, Delhaize en Albert Heijn, op zoek naar nieuwe recepten. De laatste tijd is het niet anders dan quinoa, vegan en gezonde sapjes van rode biet en zo (waar ik van gruwel). De recepten van Jeroen Meus zijn meer mijn ding. Ik ben en blijf een bourgondiër in hart en nieren. Nu we niet op restaurant kunnen, spelen we thuis zelf wel restaurantje.

Wat kwam er zoal uit mijn keuken, lately?

Overheerlijke risotto met waterkers, schelvis en krokantjes van coppa di parma bijvoorbeeld. En asperges, veel asperges! Wij kunnen er geen genoeg van krijgen en eten ze op alle mogelijke manieren: op zijn Vlaams, met hollandaisesaus, gegrild met sinaasappelvinaigrette, als voorgerecht met gerookte zalm, … maar de allerlekkerste waren die met gegrilde king crab en een gepocheerd ei.
De king crab poten had ik van een bevriende importeur/groothandelaar in frozen seafood kunnen kopen. Normaal verkoopt hij alleen aan restaurants, maar omwille van de coronacrisis moest hij van zijn stock vanaf en kregen ook particulieren de kans om een voorraadje in te slaan. Daar was ik natuurlijk als de kippen bij.

Risotto ~ Asperges met gerookte zalm ~ Asperges met king crab

Wij zijn ook zot van Franse kaas. 45+ bij voorkeur. En ik bedacht mij dat ik ooit eens iets heel lekkers had gemaakt met camembert, van zo’n videootje dat de ronde deed op Facebook: Baked Camembert with Pancetta Breadstick Twists waarbij je als het uit de oven is de breadsticks moet soppen in de lopende camembert. Die heb ik ook nog eens gemaakt. Man, man, wat was dat weer lekker. Een halve dag niet goed van geweest vanwege zwaar – heel zwaar – op de maag! Niet moeilijk. Twee rollen bladerdeeg, spek en een hele camembert. En zo goed als alles op onder ons twee. 😲 Als lunchke kan dat tellen.

Een galette de sarrasin gaat ook altijd vlotjes binnen. Met kaas, hesp en een oeuf à cheval, zoals we dat ook in Normandië/Bretagne eten. En een flesje cider erbij uiteraard.

Baked camembert with Pancetta Breadstick Twists ~ Galette de sarrasin ~ Appelvlaaikes

En van overschotjes bladerdeeg maak ik af en toe een vlaaike. Niet echt fotowaardig want mijn baking skills zijn niet bijzonder maar kom, het was lekker. Voor Bake Off Vlaanderen ga ik in ieder geval nooit gevraagd worden.

En dan zijn er nog de pastaschotels. Zeker de macaroni met homemade pesto en kerstomaatjes, een goeie klets room erover, veel parmezaan erbovenop en dan in de oven. Koolhydraten en calorieën in overvloed!

Maak je niet ongerust, er komen hier gelukkig ook nog gezonde dingen op tafel. Slaatjes bijvoorbeeld en soep met heel veel verse groenten. Niet echt spannend om foto’s van te nemen.
En gisteren heb ik Lannoo’s #BlijfInUwKot Kookboek gedownload, goed voor – wie weet – heel veel gezonde en verantwoorde recepten.

Als die lockdown nog lang duurt gaan er nog veel lekkere dingen uit Myriam’s Kitchen komen. En daarna ga ik mogen gaan shoppen voor kleren in een of meerdere maten groter. 😪
Auteur: MyriamC

vrouw / moeder / oma / levensgenieter / wereldreiziger / #foreveronvacation Mijn motto: YOLO!

36 gedachten over “Eten ten huize M&M”

 1. Wat zien die gerechten er heerlijk uit. Mijn man heeft minder chance, erg graag kook ik niet. Maar eten doe ik wel heel graag. 😉
  Ook hier zullen wat coronakilo’s bijkomen, we vinden wel altijd een moment voor iets lekkers. Dit wegens teveel vrije tijd.

  Geliked door 1 persoon

 2. hahahahaha, ja, ik denk dat iedereen hier wel last van heeft of een deel ervan. Qua eten, niet zozeer overigens, we eten net als anders, naar seizoen, niets extra’s of anders, wel poging tot gevarieerd, van lekker tot gezond, maar dat deden we al.

  Qua flesje openen, ik dronk eigenlijk nooit, 2x per jaar, met vaderdag tratditie 1 biertje (wat ik niet eens echt lekker vind) met mijn pa, en met kerst bij mijn ouders, dan haalde mijn moeder meestal 1 fles Baileys.. voor ons… of een glaasje. Maar inmiddels, de zoete wijntjes samen, of zelfs… ruby port….. ahum… bijna elke avond voor het slapen gaan een glaasje… Dus ja, er zijn meer mensen die er last van hebben!

  X

  Geliked door 1 persoon

  1. Van de port ben ik gelukkig al afgekickt. Drink nu gewoon een wijntje of een cava … veel minder calorieën dan port. Maar lekker is het wel.

   Geliked door 1 persoon

  1. Uiteindelijk hebben we niets anders te doen hé. Het werk in huis en tuin geraakt stilaan gedaan. Die lockdown mag nu voor mij ook wel gaan ophouden. Ik ben het echt zat.

   Like

   1. Ik ben nog heel druk met school van thuis uit en ook de verkoop van ons huis heeft veel aandacht opgeëist. Verder zijn hier nog heel wat afwikkelingen ivm de verhuur van ons gastenverblijf en corona die veel aandacht vragen, teveel…
    Wat ik het meeste begin te missen is eens een gezellig onderonsje met mijn dochter en mijn zussen.

    Geliked door 1 persoon

    1. Ach, misschien nog niet zo slecht dat je nog wat om handen hebt. Hier is vorige week, met het slechte weer, de verveling echt wel toegeslagen. Ik heb zelfs twee namiddagen TV gekeken, echt niet van mijn gewoonte.

     Like

 3. Het water loopt me in de mond. Jij maakt echt heerlijke dingen. Hier komt ook wel wat lekkers op tafel maar met mate. In het begin van de C-crisis viel ik zelfs af. Met alcohol moet ik opletten want het lokt zoveel opvliegers uit dus ik drink maar 1x per week want anders slaap ik niet. Eenmaal een wijntje op dan eet ik ook sneller meer en calorierijker.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ja, die opvliegers. Ik heb er ook veel meer last van als ik alcohol gedronken heb. Nu zijn wij echt wel geen grote drinkers. Met een flesje wijn doen wij twee dagen. Dus valt al bij al nog mee.

   Geliked door 1 persoon

    1. Ik kan er niet echt de vinger op leggen. Ik heb ook dagen dat ik er veel last van heb zonder alcohol te drinken. En even goed dagen dat ik nauwelijks last heb. Maar het mag wel eens over zijn … duurt nu al zo’n 16 jaar.

     Geliked door 1 persoon

 4. Dat ziet er allemaal erg smakelijk uit.
  Ik kan helaas niet zo goed tegen asperges, dus ik laat ze daarom ook liever maar aan mijn neus voorbijgaan. Maar jammer is het wel 😦

  Geliked door 1 persoon

  1. O ja, da’s jammer. Wij eten ze erg graag en veel en tegen dat het half juni is heb ik er echt wel weer genoeg van voor een jaar.

   Like

 5. Aangezien ons leven niet echt beïnvloed wordt door corona (op 1,5m na 😉 ), is er ook niet zo’n groot verschil in wat er op tafel komt. Wat we – ter compenstie van het gemiste restaurantbezoek – wél doen, is één keer per week bij onze favo adresjes eten uithalen.

  Cronakilo’s heb ik dus niet, maar in januari liet ik een virtuele maagband plaatsen, viel gemiddeld 0.5kg per week af en dat is een paar weken blijven hangen op 5kg totaal gewichtsverlies. Sinds we terug volop in de tuin bezig zijn is het afvallen wel geleidelijk weer opgestart. Aan halve snelheid, maar toch. Ik panikeer niet. Zoetjes aan kom ik wel aan -15, al zal het wat later zijn dan verhoopt. Wat wil je? Zwembad dicht, fitness dicht, fietsen en wandelen mag maar mondjesmaat en met al die grenssluipers zijn het vaak de inwoners die dan maar rond de keukentafel joggen …

  Geliked door 1 persoon

  1. Wij halen tussendoor ook uit bij onze favo restaurantjes. Kwestie van de lokale horeca wat te steunen.

   Like

 6. Alé ik ben niet alleen die een paar kilo’s corona gewicht heb bijgekregen. Ik kook voor mij alleen alsof ik elke dag op restaurant ga! En om mijn vriendin wat op te monteren maak ik er telkens een foto van. Zij kookt niet graag ,maar ik heb nu toch al ondervonden dat ze toch meer gevarieerd eet dan vroeger al is het dikwijls ene platje dat ze bestelt of afhaalt. Enne ik dresseer mijn bord al veel beter dan in het begin,hahaha!el

  Like

 7. Hier is het juist andersom ,weinig eetlust en ook nog eens geen fut om lang in de keuken te staan .Ook de man heeft weinig trek deze weken ..Je gerechten zien er heerlijk ut dus kun je wat deze kant opsturen haha .

  Geliked door 1 persoon

 8. Het ziet er allemaal heerlijk uit zeg. Wat knap dat je dat zo kunt klaarmaken. Maar ik kan me inderdaad wel voorstellen dat je van al die lekkernijen wel wat aankomt ; )

  Like

 9. We zijn al een paar jaar gepensioneerd en dus is er weinig voor ons veranderd.
  Koken doe ik graag en probeer ook regelmatig iets nieuws.
  Nu heb ik een rode kool liggen maar kan geen recept vinden dat niet zoet is. Ik heb het liever wat hartig.
  Heb jij misschien nog een suggestie?

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: