Vervloekte Covid-19

Geen mooie quote vandaag. Geen leuke foto.

Weer 190 nieuwe Covid-19 slachtoffers.

Een ervan is mijn moeder haar jongste broer. Hij overleed gisteren in het woonzorgcentrum, 80 jaar oud. Weliswaar alleen maar altijd bijgestaan door de niet aflatende en onbaatzuchtige inzet van verzorgend personeel. Deze mensen verdienen een standbeeld.

Twee weken geleden waren er op zijn gang twee cliënten positief getest. Vorige week waren het er al zeven, waaronder mijn nonkel. Drie dagen later kregen we het bericht dat hij een dubbele longontsteking had en dat het virus ook zijn hartspier had aangetast. Toen wisten we natuurlijk al dat hij dit niet zou overleven.

Vier maanden geleden namen we afscheid van mijn moeder haar jongste zus. Het was een mooi afscheid met alle zussen en broers, alle neven en nichten (jongste zus en jongste broer waren allebei alleenstaande).
En net hij, die zo’n behoefte had aan vrienden en familie om zich heen heeft de laatste weken van zijn leven alleen doorgebracht, in zijn kamertje in het rusthuis.
Ook tijdens zijn afscheid zal hij het moeten stellen met een handjevol mensen. De koffietafel met een glas cava, of een goed glas wijn, zoals hij het altijd wou, zal nu niet doorgaan.

Maar we gaan dat later inhalen Rob, want jij verdient ook een mooi afscheid.

RIP.

Auteur: MyriamC

vrouw / moeder / oma / levensgenieter / wereldreiziger / #foreveronvacation Mijn motto: YOLO!

34 gedachten over “Vervloekte Covid-19”

 1. Onbeschrijflijk verdriet, diep ongeloof. Ik wens jou en de familie troost en sterkte in deze pijnlijke omstandigheden en vooral veel liefdevolle herinneringen.

  Like

 2. Veel sterkte. Het virus slaat ongenadig toe, vooral bij de ouderen. Een eenzaam afscheid wens je niemand toe.
  80 jaar, nog veel te jong!

  Like

 3. Dit is zo’n vreselijke tijd om te moeten sterven. Voor de betrokkene, moederziel alleen, gelukkig wel bijgestaan door warmhartig zorgpersoneel. En voor de nabestaanden, die geen afscheid kunnen nemen zoals het hoort. Want we hebben dat nodig, het ritueel van afscheid en begrafenis, in het rouwproces. Ik hoop dat jullie achteraf nog een waardige afscheidsplechtigheid kunnen organiseren, met iedereen erbij die hem lief was en liefhad.

  Ik wens jou en je familie heel veel sterkte toe.

  Geliked door 1 persoon

 4. Erg! Zowel voor diegene die in deze omstandigheden – zij het met zorgende en troostende hulpverlening bij het bed – zonder naaste familie moet vertrekken, als voor de familie die een geliefde moet laten gaan zonder afscheid te kunnen nemen. Veel sterkte.

  Geliked door 1 persoon

 5. Ik word er triest van als ik dit lees en leef oprecht mee… Cijfers zeggen veel maar ook weinig. Dit verhaal van het eenzaam heengaan van je oom (en van zoveel anderen), dat raak me diep. Zo triest… Sterkte Myriam.

  Geliked door 1 persoon

  1. Het alleen heengaan, dat zal hij niet meer bewust hebben geweten. Maar de dagen daarvoor … Misschien was het wel goed dat hij niet altijd meer 100% helder was.
   Gaat het goed met je moetje Bea?

   Like

   1. Niet helder zijn kan een zegen zijn op hoge leeftijd.
    Met mijn moetje gaat het goed. De zorg is permanent en we houden elkaar dagelijks op de hoogte. Ze maakt zich wel zorgen om het virus, niet zozeer voor zichzelf, maar voor haar kinderen. We hopen dat ze niet besmet raakt en koesteren haar zo goed en zoveel we kunnen. Dank om ernaar te vragen.

    Geliked door 1 persoon

 6. Ahhh, Myriam, wat een hartverscheurende situatie. Je eigen familie die je niet fatsoenlijk hebt kunnen bijstaan in de laatste dagen en niet eens een normale uitvaart. Vreselijk. Ik wens je veel sterkte en wijsheid toe.

  Geliked door 1 persoon

 7. Ik like dit even niet 😦 Pfffffffff, heel veel sterkte namens mij, voor jou en iedereen die hem gekend heeft… ik heb hier geen woorden voor.

  ❤ Sterkte!

  Like

  1. Dank je. Het is heel vreemd hoor. Het lijkt wel of hij niet echt dood is want er gebeurt nu niks. Vandaag wordt hij gecremeerd en de begrafenisondernemer houdt de urne bij tot we weer mogen samenkomen om zijn afscheid te vieren.

   Like

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: