Eens geen Corona vandaag

Sinds enkele jaren heb ik een Nikon fotocamera die ik, eerlijk is eerlijk, nauwelijks gebruik. Hoe dat zo komt? Ik snap niks van dat toestel! Het heeft voor mij veel te veel mogelijkheden. U vraagt zich af: waarom heb je ’t dan gekocht? Goeie vraag! Omdat mijn ouwe trouwe digitale Sony de geest had gegeven én deze compacte Nikon mij aangeraden werd door de man van de fotowinkel, zelf fotograaf, omwille van zijn krachtige zoom. Precies wat ik moest hebben om vogels en dieren wat dichterbij te halen. En dat is ook wat het toestel doet, maar ik gebruik het alleen op standje automatisch en dat is jammer voor een toestel met zoveel mogelijkheden.

Beestjes in Costa Rica

En daarmee is de frustratie nog niet ten einde. Nikon heeft een handige app voor op de smartphone: Snapbridge. Hiermee üpload je je foto’s via bluetooth rechtstreeks van je camera op je telefoon/tablet. Helaas werkt ook de app niet bij mij. Niet meer, moet ik zeggen. Al een hele tijd en Nikon geeft me geen oplossing hoe ik die app opnieuw aan de gang moet krijgen. Verwijderen en opnieuw installeren heb ik al talloze keren geprobeerd, zonder succes.
Het was nochtans gemakkelijk. Na een dag fotograferen de foto’s van de camera uploaden op de smartphone en storen in Google Drive. Nooit schrik hebben dat je foto’s verloren gaan want de foto’s zijn op elk device beschikbaar.

En wat ik eigenlijk nog het ergste vind … ik maak even mooie foto’s met mijn smartphone die nog niet de helft heeft gekost van mijn Nikon.

Een cursus fotografie? Misschien, maar in de lokale fotoclub wordt alleen gewerkt met spiegelreflexcamera’s en dat is nu net wat ik niet wil, want dan had ik wel zo’n camera gekocht.

Auteur: MyriamC

vrouw / moeder / oma / levensgenieter / wereldreiziger / #foreveronvacation Mijn motto: YOLO!

30 gedachten over “Eens geen Corona vandaag”

 1. Ik heb een Sony systeemcamera (van 6 jaar) en die functie dat ik foto’s op mijn smartphone kan uploaden, werkt bij mij ook niet. Mijn man heeft Nikon spiegelreflexcamera, sinds augustus vorig jaar, en bij hem werkt het wel. Ik heb twee jaar terug een online fotocursus gedaan en heb daar veel van opgestoken. Ik vond het namelijk ook zonde dat ik alleen maar op de automatische stand fotografeerde. Kijk eens op: https://powershootacademy.com/

  Like

   1. Het is toch anders dan andere cursussen, vind ik. Iedere zaterdag, gedurende 10 weken, krijg je een filmpje te zien waarin elke keer een andere functie uitgelegd wordt voor verschillende merken camera’s. Het is geen saaie cursus en het wordt allemaal uitstekend uitgelegd. Normaal ben ik ook meer van de klassikale cursussen, maar dit ging me toch prima af.

    Geliked door 1 persoon

 2. Het is een stille droom van me om ook ‘echt’ te kunnen fotograferen. Ik ben ook een type dat enkel de automatische stand zou gebruiken. Dan moet je er zoveel geld niet aan uitgeven natuurlijk.
  Spiegelreflex lijkt me veel te ingewikkeld.
  Ik ga ook eens kijken op de link van mevrouw W, lijkt me boeiend.
  een niet te zware goede camera lijkt me wel leuk. Ik vind je foto’s hier mooi!

  Geliked door 1 persoon

  1. Dank je. Voor het digitale tijdperk had ik een spiegelreflex maar die had lang niet zoveel mogelijkheden als deze hybride (of hoe ze ’t ook noemen).
   Zo’n online cursus is niets voor mij. Ik heb echt begeleiding nodig. Ik merk het ook aan de lessen Spaans met zoom. Dat gaat voor geen meter en dan verlies ik heel snel mijn motivatie.

   Like

 3. Ik gebruik ook vaak de “auto-stand” omdat dat wel wat sneller gaat dan dat je nog handmatig moet scherpstellen. Een vogel is dan al gauw gevlogen. Nadeel: als die vogel in het riet zit, staat het riet er scherp op en de vogel is een vlek. Dan moet je wel hopen dat er niet net een zelfverklaard grappige fietser passeert (“Zal ik effe in me hande klappe? Gaan se allemaal gelijk de lucht in!”) of dat je vergeten hebt je mobieltje stil te zetten. Voor planten heb je meestal wel meer tijd om te prutsen tot het goed is.

  Manlief en ik hebben allebei hetzelfde toestel, zodat we de lenzen onderling kunnen verwisselen. Maar soms wisselen de toestellen ook gewoon van hand en dan ben ik achteraf vaak des duivels als hij weer aan de instellingen zitten prutsen heeft en ze niet terug gezet heeft zoals ik het wil. Trouble in paradise!!!

  Geliked door 1 persoon

  1. Dieren zijn niet simpel om te fotograferen. Ik gebruik al eens multi burst zodat er van de twintig foto’s toch ééntje is die redelijk gelukt is.

   Like

 4. Wij zijn ook toe aan een nieuw toestel met een grotere inzoommogelijkheid. Maar eerlijk, ik heb het ook niet voor gesofisticeerde toestellen. Vroeger was ik fan van fotograferen, maar nu lukt het me niet, ik kan dat toestel nauwelijks stil houden. Het ging veel makkelijker toen ik het tegen mijn oog moest houden. Als we ooit terug kunnen reizen zullen we toch uitkijken naar iets degelijks. Op onze ZA reis stond iedereen daar met telelenzen en wij met ons toestel van den aldi. En als ik een nieuwe smartphone zal kopn ga ik op twee dingen letten, een betere camera en een goed scherm tegen de zon. Zodat ik ook buiten mijn smartphone kan lezen in de zon.
  Fijne dag Myriam!

  Geliked door 1 persoon

  1. Met mijn toestel kan je kiezen voor de zoeker of het scherm. Ik fotografeer altijd met de zoeker, dan is de kans dat de foto scherp is toch groter en dan voelt het alsof ik dichter bij mijn onderwerp ben. Maar ik wil zo graag leren om écht mooie foto’s te maken, onderwerp scherp en achtergrond heel flou en van die dingen. Maar dan moet je die manuele standen kunnen gebruiken en dat kan ik niet want ik snap het gewoon niet.
   Ik ben ook wel blij dat mijn smartphone een goede camera heeft want die heb ik altijd op zak.
   Geniet van ’t zonnetje vandaag!

   Like

 5. Kan je helaas niet helpen, fotografeer nooit op automatisch en altijd in RAW. Maar heel dikwijls worden er in de gemeenten cursussen gegeven voor beginnersfotografie waarin je je camera beter leert kennen en fotografeert met diafragma, ISO, enz. Een uitzichtspuntje voor na corona? Ook smartphonefotografie wordt aangeleerd. Zie Mr. Google 🙂 . Succes!

  Like

  1. RAW kan mijn toestel ook, maar dat heeft niets met al dan niet automatisch te maken, dat is gewoon een bestandsindeling en belangrijk voor nabewerking, maar daar ga ik al helemaal niet aan beginnen!

   Like

 6. Gewoon gaan experimenteren met een bloknoot ernaast. Tijd genoeg nu. Je maakt steeds dezelfde foto en dan kijk je wat er gebeurt. Autodidact noemen ze zoiets. Klein beetje lezen op het www en dan weer zelf verder zoeken. Leren is proberen is mijn motto. En wat je ontdekt daar een blog over schrijven misschien? We willen allemaal iets kunnen maar het heeft oefening en tijd nodig.

  Geliked door 2 people

 7. Dit zou mijn verhaal kunnen zijn. Mijn Nikon ligt hier ook in de kast… Ik fotografeer meest met mijn compacte camera (inzoomen) en mijn iphone. De foto’s zijn veel mooier dan die gemaakt met mijn Nikon.

  Geliked door 1 persoon

 8. Zonde toch, dan toch zonder app en ouderwets overzetten allemaal. Zelf heb ik nu een fuji, die ik nu nog aan het leren kennen ben, maar ik doe het gewoon. Standje automatisch ook veel, maar om in te zoomen 1 van de andere standen, ik zie verder het verschil niet, behalve het inzoomen heel dicht bij, wat niet lukt op standje auto.

  Prachtige foto’s!

  X

  Geliked door 1 persoon

  1. Thuis is het geen probleem om ouderwets over te zetten op de computer, maar ik gebruik die camera alleen op reis en dan wil ik toch graag mijn foto’s ergens veilig hebben staan en dan heb ik mijn laptop niet mee. Trouwens kaartje geraakt ook wel eens vol als je met 2000+ foto’s thuis komt.

   Geliked door 1 persoon

   1. Ah zo… ja oke, ik heb mijn laptop altijd mee, en ontlaad mijn camera dan elke dag, dan heb ik ook meteen de data bij de hand van wanneer waar we geweest zijn eventueel. 😉

    Like

 9. Ik heb soms ook last van apparaten die eigenlijk té veel kunnen. Dan vind ik ze te moeilijk om te bedienen. Ik maak nu foto’s met mijn smartphone… Dat kan ik tenminste.

  Like

 10. Wij hebben een heel duur fototoestel liggen en dat doet het ook… het blijft hier maar liggen. Gaan we op wandel nemen we foto’s met onze gsm’s. Soms zegt Zoetie wel eens… hadden we nu maar ons fototoestel bij… maar zoals je zegt, je neemt (bijna) even mooie foto’s met de gsm.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik heb het mijne van de week nog eens bovengehaald omdat de planten in de tuin zo weeldering beginnen bloeien. De macro’s die ik gemaakt had met mijn GSM waren veel mooier!
   Ik zou misschien al eens kunnen beginnen met de handleiding te lezen, maar ik ben meer een praktijkmens. Een goeie praktische cursus (face to face in een klein groepje) zou ik moeten vinden.

   Like

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: