In gedachten

In gedachten sta ik nu bij jou aan de deur en zeg ik ‘trek je jas aan, we gaan een dagje op stap’ …

In gedachten koop ik vandaag de hele bloemenwinkel voor je leeg …

In gedachten eten we samen een stuk taart, jij een heel groot en waarschijnlijk zelfs nog een tweede …

Je zou vandaag negentig worden. En ook al ben je al zes jaar niet meer bij ons, neefje J. had toch het plan opgevat om deze verjaardag niet onopgemerkt te laten voorbij gaan. Hij zou een feestje organiseren, al zou dat toch een feestje in mineur geweest zijn. Zus (mijn zus) wil geen contact meer met het gezin van broer en broer wil niet meer samen zijn in één ruimte met zus. ‘Als zij komt, dan kom ik niet‘ en omgekeerd. Twee keikoppen! Nu ja, zo ver is het niet gekomen. Het coronavirus heeft het anders beslist. Er is geen familiefeestje.

Wat zou het anders zijn geweest moest jij erbij geweest zijn. Jij was de lijm die ons gezin bij elkaar hield. Helaas is het anders gelopen. En maar goed dat je ’t niet weet. Het zou je zóveel verdriet hebben gedaan.

In gedachten ben jij er voor mij bij wanneer wij straks een taartje eten voor jouw verjaardag.

Auteur: MyriamC

vrouw / moeder / oma / levensgenieter / wereldreiziger / #foreveronvacation Mijn motto: YOLO!

33 gedachten over “In gedachten”

 1. Blijf de mooie herinnering, omhuld in pijn om het verlies, vieren met een taartje, want dat at ze blijkbaar graag.

  Ik ontdekte nu dat jij blijkbaar al heel lang blogt, en zag ook een heel mooie foto van je moeder, een lieve vrouw. (2014)

  Gelukkig moet ze het inderdaad niet meer meemaken dat eigen kinderen niet langer door dezelfde deur kunnen, als moeder van drie voel ik heel hard aan wat een intense pijn me dit zou geven…..

  Geliked door 1 persoon

  1. Inderdaad gelukkig dat ze dit niet meer moet meemaken. Ze zou eraan kapot gaan. Haar gezin was haar alles.
   Ja, ik blog al sinds 2007.

   Like

    1. Die hele oude, dat zijn reisverslagen die ik graag wilde bijhouden.
     2007 en 2008 is een verzameling van alle logjes die ik in die jaren geschreven heb op een Nederlands platform dat niet meer bestaat. Vanaf 2009 ben ik op Blogger begonnen.

     Geliked door 1 persoon

 2. Ja moeders houden de familie samen. Ik ben ook niet close met mijn broers, en met de oudste al helemaal niet. ( pijnlijk en traumatisch verhaal ) en die wil ik na de dood van mijn moeder nooit meer zien. Voor mij geen familiefeestjes. Ik ga de gedachten aan mijn ouders wel koesteren zonder mijn broers. Klinkt hard, maar je zou me begrijpen, moest je ze kennen. Aasgieren en egoisten, ik hoor niet thuis in hun midden. Ik ben een vreemde eend in de bijt.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik sta er midden in. Ik wil geen partij kiezen. Hoewel mijn zus en ik ook niet de beste vrienden zijn, spreken we ondertussen wel terug met elkaar. Maar niet over moeilijke onderwerpen. Het blijft mijn zus. En het blijft mijn broer.

   Like

 3. Eet smakelijk. Ben ook zo blij dat mijn ouders dit niet hoeven mee te maken. Ik denk deze dagen ook vaak aan ze. Draag het horloge van mijn vader en draai mijn moeders lievelingsmuziek

  Geliked door 1 persoon

 4. Mijn moeder was van hetzelfde jaar, ondertussen ook al drie jaar overleden.
  We doen er alles aan om de familie ‘samen’ te houden, maar het is niet makkelijk, het is absoluut hetzelfde niet meer als in de tijd (nog niet zo lang geleden) dat we op zondag samen kwamen in de ouderlijke woonst…

  Geliked door 1 persoon

 5. Soms gebeurt ook het omgekeerde.
  Mijn schoonmoeder deed zó hard haar best om schoonzus en zwager aan ons op te dringen (en omgekeerd) en er maar op te hameren van toch “overeen te blijven komen”, dat het kunstmatig was en we elkaar liefst zoveel mogelijk ontliepen. Er zijn zelfs momenten geweest dat er regelrechte ruzie ontstond omdat ze alles uit ons huishouden ging overbrieven naar daar en omgekeerd. Als wij dan zeiden dat we van schoonzus haar reilen en zeilen niet moesten weten hoe het allemaal ineen zat, snapte ze niet dat elk gezin zijn recht op privacy heeft.
  Nu ze er niet meer is, zijn broer en zus een stuk dichter bij elkaar gekomen (en de aanhangsels ook). Toen we afgelopen vakantie op Texel zaten, hebben we hen zelfs een lang weekend laten overkomen omdat ze daar nog nooit geweest waren en het hen wel interesseerde. Was een fijne tijd en zeker voor herhaling vatbaar.

  Geliked door 1 persoon

  1. Fijn dat het ook zo kan. En eigenlijk is dat met mijn schoonfamilie ook zo. Na de dood van mijn schoonouders komen de broers en de zussen en hun aanhangels 😉 ook beter overeen. Niet dat we de deur bij elkaar plat lopen maar we ondernemen nu wel dingen met elkaar terwijl dat vroeger vaak geforceerd was ‘omdat het zo hoorde’.

   Like

 6. Ja Myriam, dat is helaas de realiteit in veel families. Ik heb met niemand ruzie en kies ook geen partij want het gaat altijd over geld en bezit terwijl niemand iets tekort komt… Ook bij ons is na het overlijden van mijn vader een breuk gekomen tussen bepaalde familieleden. Het is jammer dat ons moeder het wel nog heeft moeten meemaken, maar ook zij leerde ermee om te gaan. Nu is de nood hoog om haar met z’n allen te helpen in deze tijden. En dat gebeurt. De koppigheid van sommigen wordt dan toch even opzij gezet. Gelukkig. En kijk, dan zie je wat belangrijk is. Daar is mijn moeder enorm dankbaar voor. Gelukkig is het een heel lief mens die vasthoudt aan de positieve dingen.
  Ik leef met je mee op deze dag. Sterkte.

  Geliked door 1 persoon

  1. Dank je wel. Hier gaat het eens een keer niet over geld. Er zijn over en weer te veel lelijke dingen gezegd die diepe wonden hebben geslagen. Maar gelijk wat, ik ben heel blij dat mijn moeder het niet meer moet meemaken.
   Kan jij nog naar je Moetje?

   Geliked door 1 persoon

   1. Aan mijn vaderskant is er altijd ruzie geweest om grond. Sommige van mijn broers doen er moeilijk over, mijn vader had er destijds ruzie over met zijn zussen, mijn opa met zijn familie… het is een patroon want ik ben nu met de stamboom bezig en zie dat die allemaal grond verzamelden. Blij dat ik naar een flat kan want ik geef niks om eigen grond. Het patroon doorbroken 😉

    Geliked door 1 persoon

    1. Ik geef ook niks om grond, in principe ook niet om een eigendom an sich. Al ben ik nu wel blij met ons huis, als spaarpot voor je weet maar nooit.

     Like

     1. Zeker als je met pensioen bent is het wel fijn om je zaakjes voor elkaar te hebben. Daar ben ik het helemaal mee eens, maar daarom hoef je geen grootgrondbezitter te zijn.

      Geliked door 1 persoon

 7. Geniet van dat taartje en koester de goede herinneringen.
  Familie… niet makkelijk hè. En we leren het gewoon ook nooit. We als in: wij, mensen.
  Mijn oudste zus en ik, wij hadden ook niet zo’n goede band. Nooit echt ruzie, maar toch ook geen close zusterschap. We zagen elkaar niet veel. Zij is veel te vroeg overleden, en net doordat die band niet zo goed was, kwam dat dubbel zo hard aan eigenlijk. Ik heb toch wel geworsteld met haar ziekte en dood. Met mijn andere zus heb ik nu wel goed contact, en dat wil ik liefst zo houden. Het kan zo snel allemaal voorbij zijn…

  Geliked door 1 persoon

  1. Zeker kan het snel voorbij zijn. Met mijn schoonfamilie waren wij nooit zo close. Tot mijn man zijn zus plots overleed. Sindsdien is er wel wat veranderd. Niet dat we de deur platlopen bij elkaar maar er is wel beter contact. Vanmiddag belde mijn schoonbroer nog om te vragen of alles OK was bij ons. Dat zou hij vroeger nooit gedaan hebben.

   Geliked door 1 persoon

 8. Goh mijn moeder zou vandaag 95 zijn geworden en is nu 4 jaar dood. Mijn enige dochter en mijn enige zus hebben sinds 2 jaar geruzie en daar zit ik dus tussenin. Ben bang dat dat ook nooit meer goed komt. Beiden geven aan dat ze het wel zo goed en rustig vinden

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik denk dat mijn zus en broer het ook wel goed vinden zo. En zolang ze mij niet lastig vallen met hun grieven is het voor mij ook OK. Ik kan er toch niks aan veranderen.

   Like

 9. Ben ik blij dat het in onze familie niet zo is. Mijn moeder heeft er alles aan gedaan om mijn broer en ik samen te houden. Schoonzusje was vroeger enorm jaloers op mijn gezin. Daar had ze helemaal geen reden toe want zij profiteerde van het leven meer dan ik. Ik ging en uitwerken en zij niet. Ik kon niet zoveel als zij op reis gaan en op restaurant. Maar ja het gras is altijd groener aan de andere kant hé

  Geliked door 1 persoon

  1. Gelukkig dateert de ruzie tussen mijn zus en broer van na mijn moeder haar dood. Zij zou het vreselijk gevonden hebben.

   Like

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: