De lock down …

Hoe zag mijn eerste halve week van de Corona lock down eruit …

Toch wel anders dan normaal. Ik ben al bijna vier jaar met pensioen en ik ben graag thuis, maar normaal gezien ben ik ook heel graag weg en daar heb ik nu echt geen behoefte aan. Ik heb ook geen behoefte aan mensen om me heen. Mijn huis, mijn veilige cocon, mijn man en mijn onrustige ik.

Ik heb mijn poetsvrouw afgezegd voor de komende tijd, dus gaan we nu zelf aan de slag. Niet met veel goesting, maar we passen ons aan aan de omstandigheden. En het is een extra bezigheid.

Ik heb een paar keer boodschappen gedaan, voor onszelf en voor het gezin van zoonlief. Zij zijn gewend om iedere week te bestellen bij Collect & Go maar dat wordt voorlopig niet aangeboden en na hun werkdagen buitenshuis (WFH is bij geen van beiden mogelijk) is er nog nauwelijks iets te krijgen in de winkel. Vooral woensdag heel veel lege schabben en vrijdag was het niet veel beter al moest ik toen niet meer in de rij staan bij Delhaize.

Woensdag was het prachtig weer en hebben we samen een fijne fietstocht (20 km) gemaakt in onze buurt. Zonder terrasje onderweg/achteraf … raar … en niet van onze gewoonte, maar we hadden zelf een drankje mee.
Gisteren hebben we een blokje rond gewandeld.

Fietstocht

Onze profesora had een aantal taken op het leerplatform gezet. Die heb ik eens bekeken, maar meer ook niet. Zelfstudie is echt niks voor mij. Ik heb de interactie en het enthousiasme van mijn mede-studenten nodig. Jammer dus dat de lessen op dinsdag wegvallen, maar het is niet anders en ik zal de nodige discipline aan de dag moeten leggen.

Verder hou ik me veel te veel – en meer dan goed voor me is – bezig met nieuws en duidingsprogramma’s kijken. En nog meer facebooken, instagrammen, fora en blogs checken dan anders. Niet goed bezig!

Al bij al viel onze eerste halve week lock down dus nog best mee. Maar misschien besef ik het nog niet ten volle. Het gebrek aan sociaal contact zal zeker wel komen. Normaal gezien ga ik op dinsdag naar de Spaanse les, op woensdag komen onze kinderen eten, op donderdag eens in de paar weken lunch ik met vriendinnen, op vrijdag fiets/wandel en koffieklets ik met mijn BFF, en verder gaan manlief en ik wel eens lunchen of we rijden ergens naartoe. Gewoon, als we daar zin in hebben. Dat kan nu niet en het gevoel om vast te zitten zal na een tijdje zeker wel gaan wegen. Maar goed, we passen ons aan. Het is voor iedereen hetzelfde!

En weet je, voor mezelf vind ik deze toestand geen ramp. Manlief en ik hebben elkaar maar mijn goede vriendin zit alleen. Sinds haar scheiding is zij heel actief in het verenigingsleven, zij doet veel voor haar kinderen en kleinkinderen, is vrijwilliger hier en daar. Bovendien is het dan ook nog haar verjaardag vandaag. Het gebrek aan sociaal contact gaat voor haar – en bij uitbreiding voor alle alleenstaanden- heel ingrijpend zijn.

Eigenlijk ben ik achteraf beschouwd toch wel blij dat het geen ‘harde’ lockdown geworden is. Nu kunnen we nog lekker buiten, wandelen of fietsen in de natuur. Als dat ook nog moest wegvallen …

Auteur: MyriamC

vrouw / moeder / oma / levensgenieter / wereldreiziger / #foreveronvacation Mijn motto: YOLO!

26 gedachten over “De lock down …”

 1. Ook ik heb problemen met het gemis van een sociaal leven. Wandelen doe ik ook wel, en dan kom ik ‘verre’ vrienden tegen😉.
  We staan nog maar aan het begin, ik denk nog niet teveel vooruit.
  Maar de zon die doet haar uiterste best🌞

  Geliked door 1 persoon

  1. Dat gemis heb ik nog niet. Ik heb op dit ogenblik totaal geen behoefte aan mensen om me heen. Ik wil nu even gewoon alleen met mezelf zijn. Ik krijg videootjes opgestuurd van een grote en een kleine man die staan te springen op de trampoline, geluidsopnames met kusjes van de Kleine Man, … meer moet dat niet zijn voorlopig.

   Like

 2. Ik hoop dat dat wandelen en fietsen niet gaat wegvallen. Ik geniet zo van die tochtjes buiten!
  Ik werkte al een tijdje niet meer, en op dat vlak verandert er dus weinig voor mij. Maar als gezin hangen we nogal aan elkaar, we zagen onze kinderen en kleinkinderen best wel veel, en vooral die twee kleine prutskes ga ik keihard missen. Gelukkig kunnen we makkelijk contact houden, maar zo eens knuffelen met die perzikzachte velletjes… meh.
  Vooral zal het vooral moeilijk worden om de laatste inwonende (stief)dochter bezig te houden. Enerzijds is het wel een introverte huismus, maar ze ging toch wel graag weg ook. We zullen zien wat dat geeft.
  Gisteren stelde ik aan mijn stiefvader (bijna 80) voor om vandaag eens te bellen met beeld bij. Hij is heel actief bezig met computers en moderne communicatie, en hij zou het wel kunnen. Ik kreeg een hele uitleg terug dat dat niet hoeft hoor, ze vinden het best ok met de communicatie zoals ze nu is, vooral mijn ma (85) vindt het vreemd om te bellen met beeld erbij. Ik lag in een deuk. Typisch voor hen 🙂

  Geliked door 1 persoon

  1. Zoals hierboven al gezegd: ik mis het sociaal contact nog niet. Ik wil even alleen met mezelf zijn nu. Af en toe eens buiten en een videootje van de kinderen/kleinkind is genoeg op dit moment.
   Ik snap je ma wel hoor. Ik doe dat zelf ook niet graag, bellen met beeld. Met onze kinderen geen probleem, maar communicatie met onze bank gaat nu ook allemaal per telefoon of computer met de webcam. Dan roep ik al op voorhand: zonder beeld zenne! 😉

   Geliked door 1 persoon

   1. Ik dacht: ik stel het maar voor, je weet nooit dat ze er nu opeens toch behoefte aan hebben. Liever niet, blij dat ze er eerlijk op antwoorden en niks tegen hun zin doen.
    Er was een vriendin die me voorstelde te skypen: ik heb daar zelf ook geen zin in 😀
    Maar die kleinkindjes, daar eens mee videobellen geeft toch wel een boost. Of filmpjes krijgen. Heerlijk!

    Geliked door 1 persoon

    1. Ja, videobellen met de kleinzoon doen wij ook hoor. Al begrijpt hij er natuurlijk niks van. Als hij dan zegt ‘bij opa spelen’, dan breekt mijn hart. Vrijdag ging hij ook al huilen. Ik heb liever, voor de gemoedsrust van het kind, dat ze filmpjes doorsturen.

     Geliked door 1 persoon

     1. Zielig hè. En god weet voor hoe lang het is.
      Mijn dochter maakte gisteren een filmpje met een interview met Lili, erg grappig. Dat soort dingen doet deugd 🙂

      Like

 3. Ik ben graag op mezelf en thuis, wat dat betreft is het nog prima. Nu weliswaar veel drukte in huis, maar dat is nog goed te behappen omdat gezinsleden geen vreemden zijn. Het (Corona) is volgens een goede kennis een marathon die pas is begonnen ….

  Geliked door 1 persoon

 4. Laat ons hopen dat iedereen zich aan de regels houdt zodat dit zo snel mogelijk overwaait! Ik ben ook gewoon om thuis te zitten, hoewel mijn ventje en ik vaak op stap gaan in het weekend. Maar goed, leve internet. Er is nog altijd facetime videochatten. Fijne zondag Myriam!

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik heb de indruk dat de regels hier goed opgevolgd worden. Ik zie wel mensen wandelen, maar altijd met afstand en nooit met meer dan twee.
   Al kreeg ik gisteren nog een mail van mijn vishandel net over de NL grens dat het niet verboden was om bij hen te winkel, vanwege ‘levensnoodzakelijke aankopen’. Vanmorgen kwam er al een correctie. Die hadden de sluiting van de grenzen duidelijk niet goed begrepen!

   Like

 5. In onze omgeving worden de regels vrij goed opgevolgd, behalve door het jonge, o zo overmoedige volkje dat bij elkaar klit. Oproepen van overheid en burgers worden weggelachen, in de Clingse bossen zitten ze naar het schijnt als haren op een hond en Natuurmonumenten en SBB zitten met de handen in het haar omdat hun reservaten overspoeld worden door toeristen. Mensen en gezond verstand? Niet in één zin zetten!

  Geliked door 1 persoon

  1. Erg hè. Daarom vind ik de maatregelen in België niet eens zo slecht. We mogen nog buiten, maar wel maar met één persoon (of één gezin). Ook het jonge volk houdt er zich aan voor zover ik het kan zien.

   Like

 6. Ik heb er nog niet echt last van, maar dat ik niet meer de grens over kan, dat baart me nu meest zorgen. Morgen informeer ik mij of ik een attest kan krijgen voor de mantelzorg.
  Tot nu toe heb ik heel veel gewandeld. Het is hier best rustig. Toch merken we dat men het hier veel minder ernstig neemt dan in België. België is goed bezig en heeft veel meer preventief gewerkt.
  Vandaag zag ik hier groepjes jongeren aan elkaar geplakt rondhangen, ondanks het feit dat we allen een alarmbericht (met hard geluid van sirene!) kregen rond half twaalf op onze smartphones. Was me dat schrikken…

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik zag een filmpje voorbij komen van troepen mensen op de boulevard in Zandvoort. Niet normaal! Al ben ik het dan niet helemaal eens met de Belgische regelgeving dat tweede verblijvers niet meer naar de kust of de Ardennen mogen, het is misschien toch maar beter zo.
   Ik duim voor je attest. 🤞

   Geliked door 1 persoon

   1. Wij zouden het niet erg vinden als mensen die hier een tweede woning hebben wegblijven. Blijkbaar worden er hier nog steeds veel buitenlandse kentekens gezien. Wat mij betreft mogen de grenzen aan onze zijde ook dicht, hoe minder mensen hier komen hoe beter. Tot nu toe zijn er hier in Zeeuws-Vlaanderen nog niet veel besmettingen en het zou heel erg fijn zijn als we het op die manier zouden kunnen beperken.

    Geliked door 1 persoon

    1. Dat zou zeker fijn zijn. Hier staat er politie aan de grotere grensovergangen en er is sprake van dat het leger ook gaat worden ingezet. De kleine sluipwegen zijn afgezet met containers. In principe kom je niet meer over de grens tenzij voor werk.

     Like

 7. Wat fijn voor je zoon dat jij voor hem de boodschappen kon doen. Het is fijn als je elkaar op die manier kunt helpen. Mijn week was qua invulling vrijwel hetzelfde als anders, maar nu heb ik man en kinderen thuis.

  Geliked door 1 persoon

 8. Och ik heb niet extreem last van de lockdown , als et echt lang gaat duren misschien wel. Maar nu heb ik mijn handen vol met de tuin waar ik in mijn eigen tempo kan in werken en binnenshuis mot nu alles door mijn eigen handen want de poetshulp mag van d’aoust niet meer komen werken zolang die corona heerser is!

  Geliked door 1 persoon

  1. Het is ook nog niet lang hé. Het weer is mooi, we wandelen en we fietsen, we doen zelf ons huishouden, enz. Maar wat als het slecht weer wordt, of als dit 8 weken gaat duren?

   Like

 9. Ik heb ook al gemerkt dat ik mij geïsoleerd voel, ook al zijn we hier met 2 en ons Obitje natuurlijk 😉
  Gisteren zagen we de buurtjes buiten op het bankje zitten en we hebben toch eens een praatje gedaan, op veilige afstand… en dat deed deugd!

  Geliked door 1 persoon

  1. Wij hebben ook al een praatje gedaan met de buren op veilige afstand. Een mens heeft dat nodig hé. Ik vind deze situatie echt erg voor mensen die alleen zijn.

   Like

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: