Controle

Ik heb graag altijd de touwtjes in handen.

Laatst was ik met een kennis onderweg met de wagen. Ik vind het dan niet gemakkelijk om een constante snelheid te rijden. In dit geval 70 km/u. Dat zei ik haar ook.

Waarom rijd je niet op cruise control, was haar – terechte – vraag. Dat doe ik dus niet want dan geef ik de controle uit handen. Automatische lichten, automatische ruitenwissers,… staat allemaal uit als ik aan het stuur zit.

Net zoals toen we drie jaar geleden een nieuwe wagen kochten. Mijn man zag een automaat wel zitten. Ik niet. Om dezelfde reden als hierboven. Dat ding ‘schakelt’ namelijk niet wanneer ik het wil. Dat heb ik ondervonden toen we ooit eens een automaat als huurwagen kregen. Niks voor mij!

En zo is het eigenlijk met veel dingen. De controle houden, noemt men dat. Veel zaken plan ik tot in detail. En ik ben ook georganiseerd. Dat geeft mij rust.

Maar ben ik ook een controlefreak? Ik vind mezelf niet terug in ‘De 11 kenmerken van een controlefreak op rij‘. Ik ben bijvoorbeeld totaal niet perfectionistisch, niet bang om fouten te maken, stel geen al te hoge eisen aan mezelf, heb – voor zover ik dat zelf kan beoordelen – weinig of geen stress. Ik vertrouw vaak op mijn intuïtie, ben af en toe ook best gezellig. 😉

Wat wel klopt is dat ik niet van verrassingen houd, dat ik bij tijden een kort lontje heb en, ik geef het toe, ik ben een beetje een betweter. Niet de mooiste eigenschap, maar eerlijk is eerlijk en zelfkennis is het begin van alle wijsheid.

‘Angst is voeding voor een controlefreak’ lees ik, en dat herken ik wel. Ik heb altijd een laag zelfbeeld gehad en de angst om niet goed genoeg te worden bevonden, op mijn werk, in vriendschappen, heeft de eerste vijftig jaar van mijn leven altijd om de hoek geloerd. En misschien speelt dat onbewust nog wel, al voel ik dat zelf zo niet meer aan.

In een ander artikel lees ik ‘Meer controle betekent minder onzekerheid. Want van onzekerheid, verrassingen of spontane acties houdt de controle freak niet. Dat wordt het een chaos! Maar uiteindelijk wil hij of zij niet meer controle, maar meer zelfvertrouwen. Als je vertrouwen hebt in jezelf, hoef je niet alles te controleren. Dan kun je loslaten en er vanuit gaan dat alles goed loopt. Omdat je vertrouwen hebt in je eigen vaardigheden. Meer zelfvertrouwen is de sleutel naar het loslaten van de controle‘.

Misschien toch eens een cursus volgen om mijn zelfvertrouwen nog wat meer op te krikken.

Auteur: MyriamC

vrouw / moeder / oma / levensgenieter / wereldreiziger / #foreveronvacation Mijn motto: YOLO!

19 gedachten over “Controle”

 1. Ik heb nog nooit met cruise control gereden, moet moeilijk zijn om je aandacht erbij te houden (denk ik dan). Een automaat, dat wel. Vroeger vond ik het schakelen een leuke bezigheid, tot mijn vrouw ook met de auto wou rijden en dit enkel met een automaat doet.
  Sindsdien rijdt ze zelf niet meer, maar voel ik me wel op m’n gemak zonder schakelen…

  Geliked door 1 persoon

 2. Hoewel ik ook wel het nodige gebrek aan zelfvertrouwen heb, ben ik verre van een controlefreak. Ik vind die link tussen beide eigenschappen eigenlijk een beetje vreemd, naar mijn voelen toch.
  Ik houd van verrassingen en geef mezelf graag over aan die of dat andere.

  Geliked door 1 persoon

   1. Ik ook. Zo rijd ik nooit mee met de auto met iemand die ik (nog) niet ken. Meestal zit ik zelf achter het stuur. Ik vind meerijden verschrikkelijk omdat ik geen controle heb. Gelukkig is het al wat beter. Nu durf ik al mee te rijden met mijn echtgenoot. 🤣 Vroeger durfde ik zelfs dat niet. Vorige maand heb ik voor het eerst met mijn dochter een eindje meegereden. Een ware overwinning.
    Erg hé.

    Geliked door 1 persoon

    1. Ik begrijp het volkomen. De enige waarbij ik gerust in de auto zit, dat is mijn zoon. Bij mijn man zit ik constant mee te remmen, ‘pas op’, ‘kijk uit’ enz. te roepen. Hij heeft liever dat ik rijd want ik maak hem doodzenuwachtig.

     Geliked door 1 persoon

 3. Een confronterend lijstje waar je naar verwijst. Ik herken wel een en ander van mezelf erin, al kan ik wel gezellig zijn en al eens een stap terug zetten en de boel de boel laten. Al een geluk ;-). Maar wat je zegt over de auto is zo herkenbaar! Ik schakel ook liefst zelf en dat hele idee van de zelfrijdende auto, zegt me helemaal niets.

  Geliked door 1 persoon

  1. De boel de boel laten, daar heb ik ook geen problemen mee 😉. Een zelfrijdende auto, stel je voor. Als het even kan, rijd ik ook het liefst zelf. We zijn bij een vereniging waar nogal eens gecarpooled wordt voor uitstappen ten lande. Ik zal dan de eerste zijn om aan te bieden om te rijden. Dat weten ze inmiddels ook al …

   Like

 4. Ik ben ook zo’n controlefreak, maar de cruise controle gebruik ik wel. Op weg naar het werk is er een lang stuk met traject controle. Waar ik heel erg voorstander van ben, maar als ik mijn cruise controle daar niet op 70 instel, heb ik zo een boete aan mijn laars. Als het echter druk is op de weg, dan stel ik die nooit in. Dan vind ik dat te gevaarlijk.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik rijd waarschijnlijk te weinig lange stukken om het praktische van cruise control te zien. Hoewel, ik heb nog om en bij de 400 km gereden van de week toen we van het Zwarte Woud kwamen.

   Geliked door 1 persoon

 5. Ik denk dat het allemaal in het midden zit, zelf ben ik niet zo’n control freak, ik kan anderen makkelijk volgen, hangt er wel vanaf wie het is, maar ik kan ook de leiding nemen als het moet, nodig is. Is dat controle?

  Ik rij geen auto, dus in dat opzicht weet ik het niet, maar ik heb wel mijn laptop en dingen moeten werken, liefst zoals het was, zoals ik het geleerd heb, dat komt weer door mijn dyscalculie.

  Tegelijk, heb ik zelf vertrouwen, en het grappige daaraan is, als je dat hebt, en je laat het merken dat je veel vertrouwen hebt in jezelf, voor een ander het je kan zeggen dat je het moet hebben? Dan word je vaak voor arrogant aangezien. Dan denken mensen dat je arrogant bent, of je komt in die modus van betweter terecht, je weet het toch zo goed? Maar waarom weet jij het zo goed? Omdat je zelfvertrouwen hebt? 😉

  Anyway, om dat laatste uit te sluiten, zeg ik altijd… misschien heb ik een antwoord, maar ik weet niet alles… en van de week hoorde ik, hahaha ‘Google weet toch alles?’ Om vervolgens niets te kunnen vinden over hetgeen hij/zij iets zocht, lol…

  Dan kom ik weer, tsjah.. het zijn mensenhanden die het moeten invoeren… kortom, google weet niet alles, en ik ook niet. Maak een pagina aan zou ik zo zeggen. Want dat kan iedereen op wikipedia!

  X

  Geliked door 1 persoon

   1. Ik heb geen idee dan, ik ben echt van het meegaan met de stroom van het leven, in vele opzichten 😉 Ik reageerde ook meer vanuit het laatste wat men zou zeggen, over zelf vertrouwen.

    Like

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: