Ik vertrek

Ik niet hoor. Ik heb het over de reportagereeks op de Nederlandse TV waarin Nederlanders gevolgd worden die hun geluk in het buitenland gaan beproeven.

Dat programma is een beetje mijn guilty pleasure en ik kijk dan vaak ook met enig leedvermaak. Het is heel mooi om je dromen na te jagen, maar er zijn zoveel mensen die vertrekken zonder goede voorbereiding. En dan komen ze in de problemen met aannemers en officiële instanties omdat ze de taal niet spreken, of ze komen in geldnood omdat ze de kosten onderschat hebben, en vaak wéten wat ze gewoon niet wat ze gekocht hebben. Ik weet niet hoeveel bouwvallen ik al voorbij heb zien komen in de afgelopen jaren (ja, ik volg ‘Ik Vertrek’ al heel lang!). En dan denk ik: ziedewel?!

Dat is allemaal erg maar de uitzending van afgelopen zaterdag spande toch echt wel de kroon. Dit koppel had een zwaar jaar achter de rug en ze wilden het roer drastisch omgooien en een B&B gaan beginnen. Ze kochten hun droomhuis in Spanje, een huis dat ze slechts twee keer gezien hadden, en dat al drie jaar leeg stond. Correctie: het was nooit bewoond geweest. Dat moet toch al een belletje doen rinkelen, denk ik dan.

Het ging hier om een houten huis. Nu ja, dat dachten ze toch. Bij de eerste de beste wolkbreuk viel het huis bij wijze van spreken als een kaartenhuis in elkaar. Bleek dat het ineen gestoken was met spaanplaat in plaats van hout. Je kan je voorstellen wat dat doet als het zo’n enorme klets water te verwerken krijgt. Meer dan een kartonnen doos was het eigenlijk niet.

Geen leedvermaak deze keer, alleen maar verbijstering!

De verkoper had zich uiteraard ingedekt: hij was niet aansprakelijk voor verborgen gebreken. Hoe kan je als verkoper verder leven met het idee dat je wetens en willens mensen op zo’n schandelijke manier bedrogen hebt?! Want dit ging er echt heel erg over. Schaamteloos!

Hopelijk krijgen deze mensen nog wat uitgekeerd van de verzekering en kunnen ze hun droom toch nog waarmaken, want positief bleven ze er wel onder. Ik weet niet wat ik zou gedaan hebben in hun geval. Ja, ik weet het wel: ik zou er niet snel genoeg weg kunnen zijn …

Auteur: MyriamC

vrouw / moeder / oma / levensgenieter / wereldreiziger / #foreveronvacation Mijn motto: YOLO!

27 gedachten over “Ik vertrek”

 1. Ik heb het ook een paar keer -eerder toevallig- gezien. En telkens dacht ik ‘waar beginnen die mensen aan?’
  Ze willen vaak de ratrace van het drukke werkende leven ontlopen, en komen dan terecht in een nog veel drukker leven?
  Bedrogen worden bij de aankoop, schande dat dit nog kan, maar je hoort het zo vaak.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik zag de aflevering ook en ik vond het zo zielig voor deze mensen. Maar ik vroeg me wel af of het dan de afgelopen jaren niet geregend had. De boel was wel overgeverfd, maar dan nog… Nu viel het hele huis zo ongeveer uit elkaar en bleef je het opgetrokken vocht zien.

  Geliked door 1 persoon

 3. Zo erg voor die mensen, die vaak met hun laatste centen zoiets kopen! Ik heb ook blind een “cottage” gekocht in Canada, maar mijn zoon en schoondochter hebben het deftig kunnen bekijken en ik heb daar nog steeds geen spijt van.

  Geliked door 1 persoon

 4. Het is lang geleden dat ik wel es een aflevering heb gezien, maar inderdaad, niet alleen bij Ik Vertrek, ook elders, denk ik dat weleens… hoe kun je willens en wetens zoiets verkopen en gewoon door snurken of slapen…. Gezien we er hele programma’s over hebben, Oplichters genaamd…

  X

  Geliked door 1 persoon

 5. Deze aflevering heb ik ook gezien. Het is een echte nachtmerrie. Je huis die zowat van karton blijkt te zijn. Kan het nog erger?
  Inderdaad, ik verwonder mij ook vaak over het enorme risico die velen hier nemen. Avontuur vind ik leuk, maar de risico’s die erbij horen, die zou ik toch ook beter berekenen. Denk ik….

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik zou er gewoon niet aan beginnen. Het gras aan de overkant lijkt altijd groener. Je hele hebben en houden verkopen, je familie achterlaten, ik zou kapot gaan van heimwee.

   Like

 6. Ik kijk dit programma ook erg graag, maar deze aflevering had ik nog niet gezien. Nu heb ik helemaal zin om te gaan kijken.

  Wat vind jij als Ik vertrek liefhebber van de Chateau Meiland versie Myriam?

  Like

  1. Vreemd dat je dat vraagt want ik heb net de eerste aflevering gezien (een speciale kerstreeks aldus mijn schoondochter??). Ik kende het niet maar ik vind het hilarisch! Als je eens goed wil lachen: Château Meiland kijken!! 😅 Morgen misschien maar even bingewatchen.

   Like

 7. Gelukkig is er altijd een update te lezen en ze hebben een groot deel vd verzekering terug gekregen. Zij heeft wel een baan van 15 uur genomen om de vaste lasten te kunnen betalen zolang de inkomsten nog niet voldoende zijn,

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik ook. Ik snap ten eerste al niet dat je vertrekt zonder dat je een beetje de taal spreekt. Dat is toch om problemen vragen.

   Like

 8. Ik beken hier ook een guilty pleasure en ik blijf me ook verbazen over hoe naïef sommige mensen zijn en zonder de taal te kennen emigreren naar een ander land. Ik zou het niet durven. Maar om je dromen na te jagen moet je misschien wat naïef zijn en springen zonder de gevolgen te kennen 🙂

  Geliked door 1 persoon

  1. Misschien wel, maar ze nemen vaak ook kinderen (op een moeilijke leeftijd) mee in hun avontuur. Die hebben daar niet om gevraagd.

   Like

 9. Ik heb deze aflevering niet gezien maar sta wel vaak te kijken hoe naïef de meesten aan dat buitenlands avontuur beginnen.

  Like

  1. Daar sta ik ook van te kijken. We weten natuurlijk allemaal wel dat dit soort reportages goed verkoopt. Een verhaaltje waar alles van de eerste keer goed gaat, dat is niet spannend. Maar toch …

   Like

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: