Zij is niet meer

Zij was mijn tante, de jongste zus van mijn moeder. Alleenstaand, geen kinderen.

Amper een maand geleden schreef ik het verhaal van haar laatste levensjaren neer. Ik had niet verwacht dat de dood zo snel zou volgen want tante leek beetje bij beetje terug zichzelf te worden. Voor zover mogelijk in haar situatie.

Een tweede ontstekingsronde, in combinatie met de ziekte van Parkinson, is haar echter fataal geworden. Ze heeft begin deze maand nog een week op intensieve gelegen, maar de artsen konden niets meer voor haar doen. Ze was ook niet meer aanspreekbaar. Van toen af kreeg ze palliatieve zorg. Tot ze uiteindelijk vorige nacht overleden is.

Zó jammer dat een leven van zorg voor anderen op zo’n manier moest eindigen.

Als jongste en ongetrouwde dochter werd het destijds maar normaal gevonden dat zij voor haar moeder, vader en ongetrouwde broer zorgde tot hun overlijden. Niemand heeft ooit voor haar gezorgd op die manier. Maar ze deed het met de glimlach. Ik heb haar nooit horen klagen. Ze maakte van haar leven wat er van te maken was. Niet meer, niet minder.

Alles wat wij nu nog kunnen doen is haar een mooi afscheid geven. En een glas cava drinken, want daar hield zij van.

Auteur: MyriamC

vrouw / moeder / oma / levensgenieter / wereldreiziger / #foreveronvacation Mijn motto: YOLO!

17 gedachten over “Zij is niet meer”

 1. Je leven opofferen voor de zorg om de ouders is idealistisch of werd gewoon verwacht. Maar tegenwoordig is wel duidelijkheid aanvaard dat dit niet de bedoeling kan zijn, tenzij je er zelf voor kiest.
  Veel sterkte bij dit gemis.

  Geliked door 1 persoon

 2. Het ontroert me.
  Mijn innige deelneming.
  Helaas eindigt het leven zelden mooi of in de lijn der verwachtingen. De laatste weken waarde de dood teveel rond bij mensen in mijn omgeving voor wie het leven te vroeg, te lelijk, te tergend langzaam, te plots, te pijnlijk eindigde. Het is zo gemeen, maar we kunnen niet anders dan aanvaarden. De moeilijkste oefening in het leven.
  Sterkte.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik durf het te betwijfelen. Ze is pas echt gaan leven toen ze die verantwoordelijkheden niet meer had en gewoon haar eigen gang kon gaan. Vriendinnen ontvangen bijvoorbeeld, op vakantie of uit eten gaan, gewoon een stapje in de wereld zetten. Ze heeft best nog wel wat goede jaren gehad voor ze ziek werd, en zelfs tijdens haar ziekte.

   Like

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: