Overjaarse Jeugdclub

Overjaarse Jeugdclub … al ooit van gehoord? Wel, dat bestaat en wij zijn daar lid van.

Hoe het begon …

Vijftig jaar geleden was er in ons dorp behoefte aan ‘iets’ voor de jeugd. Een plek waar we konden samenkomen, waar er eens in de zoveel weken kon gedanst worden, waar er ook wat randactiviteiten – sport en spel – konden plaatsvinden. Dino, een jeugdclub voor meisjes en jongens vanaf 16 jaar (onder leiding van een aantal wat oudere jongeren), was geboren en werd al heel snel zeer populair bij de plaatselijke jeugd. Maar hoe gaat dat hé … we worden ouder, er wordt getrouwd, er komen kinderen en de tijd van ‘jeugdclub’ is voorbij. Onze jeugdclub is in de jaren tachtig een stille dood gestorven.

Hoe het verder ging …

Tot de kinderen de deur uit zijn, de adolescenten van toen op pensioen zijn en weer tijd hebben om samen met leeftijdsgenoten toffe dingen te doen. Zo is vijfentwintig jaar geleden Dino Plus ontstaan, uit de ‘harde kern’ – de oudgedienden – van de jaren zestig. De leden zijn tussen de 55 en de 75 jaar jong en het zijn mensen van alle slag. Én onze Overjaarse Jeugdclub is nooit zo populair geweest als nu. Er is zelfs een ledenstop omdat de groep té omvangrijk wordt.

Van alles en nog wat wordt er georganiseerd: stadswandelingen, fietstochten en heuse fietsvakanties, zeilweekends, wandelweekends en gewone weekendjes weg, buitenlandse reizen, bedrijfsbezoeken, theater- en museumbezoek, thema-etentjes, petanque avonden, lezingen, … Je kan het zo gek niet bedenken of we doen het. In oktober worden de voorstellen op tafel gelegd en wordt er – democratisch – gestemd welke activiteiten er het volgende werkjaar door zullen gaan. Iedere ‘aanbrenger’ organiseert zijn eigen activiteit … een kolfje naar mijn hand. 😀 Ik durf dus nogal eens wat ideetjes aan te brengen.

Door de onregelmatige werktijden van manlief stond ons sociaal leven een hele tijd op een zeer laag pitje. Tot wij ons enkele jaren geleden aansloten bij Dino Plus. Onze kennissenkring is op korte tijd enorm uitgebreid. Ook al zijn wij absoluut geen groepsmensen en doen we lang niet aan alles mee, telkens we samenkomen voelt het als een warm bad waarin we ondergedompeld worden.

Wij zijn zeer blij dat vijfentwintig jaar geleden een paar mensen het initiatief genomen hebben om de jeugdclub van toen nieuw leven in te blazen.

Auteur: MyriamC

vrouw / moeder / oma / levensgenieter / wereldreiziger / #foreveronvacation Mijn motto: YOLO!

6 gedachten over “Overjaarse Jeugdclub”

  1. Dat lijkt me heerlijk!Vooral omdat jullie daar in het dorp geboren en getogen zijn, een vaste vriendengroep dus. Ik ben naar hier overgevlogen en heb nu overal wat vrienden, over gans Vlaanderen. Maar geen harde kern hier. Jullie doen echt wel veel verschillende activiteiten. Indien ik in de buurt zou wonen…., sprong ik zeker binnen, alleen….. er is geen plaats meer 🙂

    Like

  2. Wat een geweldig leuk initiatief, Myriam. Ik zou willen dat elke plaats zo’n groep had. Het zou de saamhorigheid vergroten, zodat het bestaande individualisme (en het bijbehorende smartphone-staren) eens doorbroken zou worden. Hulde voor Dino Plus!

    Like

  3. Zeker! Sommige activiteiten worden meerdere malen aangeboden omdat er zoveel gegadigden zijn. Dikwijls een heel gepuzzel om alles rond te krijgen.

    Like

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: