Reizen toen en nu

Met het bekijken van oude foto’s en het plannen van een nieuwe trip, bedacht ik mij hoe simpel en tegelijkertijd hoe weinig verrassend (het plannen van) reizen geworden is vergeleken met pakweg 25 jaar geleden.

Toen: Een reis plannen deed ik aan de hand van brochures van alle mogelijke touroperators die ik ophaalde in het reisbureau. En ik kocht in de boekhandel een paar reisgidsen.
Nu: Alles wat ik nodig heb kan ik vinden op internet. Een reisgids koop ik trouwens nog wel. 

Toen: Nadat we onze keuze hadden gemaakt gingen we naar het reisbureau om de reis te boeken, of ik faxte naar een hotel om een kamer te reserveren. De reisbevestigingen, tickets en vouchers kwamen met de post en werden in een map meegenomen.
Nu: Reisbureau? Ben ik al in geen jaren meer binnen geweest. Alles wordt online geboekt. De bevestigingen, tickets en vouchers komen per mail en worden opgeslagen op de smartphone of in de app van de betreffende airline/boekingsite.

Toen: Als we met de auto op vakantie gingen, dan namen we naast reisgidsen uiteraard ook gedetailleerde wegenkaarten mee.
Nu: De GPS in de auto en Waze op de smartphone. 

Toen: Om te bellen vanaf onze buitenlandse vakantielocatie kochten we een telefoonkaart voor de plaatselijke telefooncel. Met een stapeltje kleingeld kwamen we ook al een eind.
Nu: Smartphone.

Toen: Betalen deden we met lokale munt die ik voor vertrek bij de bank of het wisselkantoor had besteld. Een creditcard hadden we ook, maar die werd lang niet overal aanvaard.
Nu: Vreemde munt hebben we soms nog nodig, maar die haal ik ter plaatse uit de muur. En voor de rest: creditcards galore!

Toen: Foto’s namen we met een analoog toestel waarvoor we tientallen filmrolletjes meesleepten in de hoop er toch een aantal mooie foto’s aan over te houden.
Nu: Ik heb een dure digitale camera, maar de meeste foto’s neem ik met mijn smartphone.   

Toen: Als we ergens een adres niet vonden, dan vroegen we het aan een voorbijganger.
Nu: Waze of google maps op de smartphone.

Toen: Een woordenboek had ik ook altijd bij. Het is toch wel gemakkelijk om een paar woorden in de plaatselijke taal te spreken.
Nu: Een vertaalapp op de smartphone.

Toen: Een restaurant vonden we meestal op goed geluk of op aanbeveling van de hotelier.
Nu: Even Tripadvisor of een andere app checken op de smartphone.

Toen: We hebben ook altijd graag gelezen. Wel een stuk of tien boeken gingen er mee in de koffer.
Nu: Mijn e-reader zou ik niet meer willen missen. Lezen op de smartphone of de tablet vind ik niet fijn.

Toen: Last minute onderweg nog een overnachtingshotel zoeken? Op tijd naar de plaatselijke toeristische dienst en de Michelingids checken.
Nu: Talloze boekingapps op de smartphone.

Je ziet het: alles wat ik nu nodig heb is een smartphone en WiFi of 4G. Gemak dient de mens.

Daar schuilt natuurlijk ook een groot gevaar in. Als ik mijn smartphone onderweg verlies, of hij wordt gestolen, dan heb ik wel een heel groot probleem … Dan ben ik niet alleen al mijn administratie kwijt, maar ook mijn ID en rijbewijs, cash, bankkaarten en creditcard. Alles zit mee in de bookcase …

Auteur: MyriamC

vrouw / moeder / oma / levensgenieter / wereldreiziger / #foreveronvacation Mijn motto: YOLO!

8 gedachten over “Reizen toen en nu”

 1. Het leven is er veel eenvoudiger op geworden, misschien minder spannend, maar toch! Ik ben pro surfen en uitpluizen. Je ontdekt veel meer mogelijkheden dan vroeger. Ik houd niet alles samen bij, toch nog een kaartenhouder apart bij de hand. Maar reizen is en blijft héérlijk!

  Like

 2. Ik heb mij die bedenking ook al vaak gemaakt, hoe hard reizen/ reisplannen maken veranderd is ten opzichte van 10 of 20 jaar geleden. Voor mij was de Lonely Planet toen mijn bijbel (voor informatie over te bezoeken plekken, maar veel meer nog voor informatie over transportmogelijkheden en logies ter plaatse). De tijden veranderen :-).

  Like

 3. Vooral die telefoonkaarten waren een crime. Wilde je het thuisfront bellen, dan was het weer een muntenapparaat. Had je niet genoeg valuta op zak. En dan die gigantische uitklapbare kaarten ……. dat we het ooit leuk gevonden hebben om te reizen vroeger, blijft een wonder.

  Like

 4. Ik vond dat best leuk hoor. Die gigantische detailkaarten koop ik trouwens nog steeds als we een roadtrip doen. GPS geeft of de snelste weg, of de kortste, of … en wij rijden al eens graag de hele kleine wegen. Dat kan je bijna niet zonder detailkaart.

  Like

 5. Het is natuurlijk super om met enkele muisklikken een wereld aan informatie op je scherm te hebben. Maar toch … Ik vond en vind het ook zo jammer dat de euro werd ingevoerd. Het is wel gemakkelijker, maar het voelt minder als reizen, als je begrijpt wat ik bedoel. Ik had altijd drie portemonnees op zak: een met guldens omdat ik vaak boodschappen doe in Nederland en een met Duitse marken omdat ik ook best vaak naar mijn zus in Duitsland reed.

  Like

 6. Precies dat dus, wat als er iets mee gebeurd, maar niet alleen dat, maar wat als er geen wifi of 4G is? Wat dan? Ik vertrouw het niet, en neem dan ook nog altijd papieren mee, zwart op wit… call me stupid ;-)Dit geldt ook voor concerten of andere toegangskaarten… doe mij maar geprint! X

  Like

 7. Je kan alles natuurlijk ook gewoon downloaden op je telefoon, want het zijn meestal pdf's. Maar zelfs dat is eigenlijk niet nodig. Om in te checken op de luchthaven is je ID/paspoort voldoende en in hotels is het vermelden van je naam al voldoende. Voor mij geen papier meer.

  Like

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: