Studentendoop

‘Student sterft na doop

kopte de krant gisteren. Wat een ludieke manier moet zijn om schachten (eerstejaars) in te wijden in het studentenleven en in te lijven bij de studentenclub is heel erg uit de hand gelopen. Het gaat hier om een elitaire studentenclub met een bijzonder hard en streng toelatingsritueel waarbij de toelatingsproeven bewust zwaar en wansmakelijk worden gehouden. De club heeft een kwalijke reputatie en is al eerder in opspraak gekomen.

Het ludieke was ook hier helaas ver weg. De jonge student had grote hoeveelheden vissaus moeten eten waardoor hij een te grote concentratie zout in zijn bloed had. Bovendien had hij lange tijd in koud water gezeten en was helemaal onderkoeld. Twee dagen heeft hij in coma gelegen en vrijdag is hij uiteindelijk overleden.

Iedere student is natuurlijk vrij om al dan niet aan de doop deel te nemen maar op zo’n jonge leeftijd (18 jaar meestal) wil je er toch graag bij horen want de groepsdruk is enorm hoog.

In mijn tijd bleef zo’n doop beperkt tot het drinken van varkensbloed, overgoten worden met bier en bloem en op handen en knieën aan een leiband als een hondje over de Groenplaats in Antwerpen lopen. In mijn zoon zijn tijd ging het er al veel smeriger en explicieter aan toe. Enkele jaren geleden werd dan ook besloten een charter op te stellen met bepaalde richtlijnen waaraan studentenclubs zich moeten houden.

Deze elitaire club had geweigerd het charter te ondertekenen. Ik hoop dat het recht mag zegevieren en dat de doopmeesters gepast zullen gestraft worden.

Auteur: MyriamC

vrouw / moeder / oma / levensgenieter / wereldreiziger / #foreveronvacation Mijn motto: YOLO!

2 gedachten over “Studentendoop”

  1. Ik vind iedere vorm van ontgroening nutteloos en onnodig en van mij mogen er hele harde maatregelen tegen genomen worden. Want hoe onschuldig het soms misschien ook lijkt, ik vind het grote onzin om iets te moeten bewijzen om ergens bij te kunnen horen. Je hoort vaak over opgelopen letsel al dan niet blijvend, of over overlijdens. In Nederland was er een jongen die bijvoorbeeld blijvend hersenletsel opliep. Die jongen zijn toekomst is totaal aan diggelen en die van zijn familie ook, want blijvend hersenletsel is niet niks. En zo'n jongen die de ontgroening met de dood moet bekopen… vreselijk! Hij zal nooit meer een toekomst hebben en zijn familie heeft de rest van hun leven een intens verdriet. En waarom??? En die studenten die de ontgroeningen bedenken zijn de dames en de heren van de toekomst. Je zal er maar zo eentje als professor of advocaat krijgen…

    Like

  2. Goh ja, het hoort gewoon bij het studentenleven en zolang het bij wat onschuldige spelletjes blijft is er ook niks mis mee. Ik heb er in ieder geval geen trauma aan overgehouden. Wat hier gebeurd is, is natuurlijk helemaal niet de standaard en het had nooit mogen gebeuren. De organisatoren zullen wel gestraft worden, maar weten dat ze iemand de dood hebben ingejaagd is wellicht hun grootste straf.

    Like

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: