Tien redenen om de ‘middelbare leeftijd’ te omarmen


Laatst las ik toevallig op internet een artikel van Sandra A. Miller die 19 goede redenen heeft om de middelbare leeftijd te omarmen. Ik heb er voor mezelf 10 uitgepikt (vrij vertaald en aangepast) waarmee ik het roerend eens ben.

1. Wijsheid. Als je het nu niet hebt, weet ik eerlijk gezegd niet wat je al die jaren hebt verzameld. Verspreid het, maar wees spaarzaam. Andere mensen hebben hun eigen wijsheid en hebben niet altijd behoefte aan jouw wijsheid. 

2. Je authentieke zelf zijn. Wees jezelf. ‘Echt’ is altijd in de mode. 

3. Tijd om te ademen. Het leven voelt anders zonder de druk van eierstokken met een onzekere houdbaarheidsdatum. Ik heb vrienden die het huwelijk ingingen om een ​​gezin te stichten; soms lukte dat, andere keren niet. Dus vergeet het ‘dit moet gebeuren tegen de tijd dat ik 40 ben’ en neem nog een extra glas wijn.

4. Vrienden hebben van elke leeftijd. Toen je twaalf was, vond je het maar raar om vrienden te hebben die een klas lager of hoger zaten. Wel, je bent niet meer op de lagere school, en je kunt vrienden hebben van alle leeftijden. Met je eigen tijdloosheid heb je de wereld in je hart, zonder de grenzen te voelen.

5. Kunnen luisteren. Wist je dat luisteraars meer gewaardeerd worden dan praters? Als dit je verrast, kun je het volgende decennium als rustig beschouwen en goed opletten. 

6. Passie. Op dit punt in het leven weet je waar je van houdt, toch? Beeldhouwen. Salsa dansen. Franse keuken. Dus, als je iets leuk vindt, doe het dan! Doe het!

7. De kracht om ‘nee’ te zeggen. Voor jezelf zorgen betekent grenzen stellen. Nee zeggen mag, maar dan alleen als je daar zelf geen schuldgevoel aan overhoudt. Zorg goed voor jezelf.

8. Alleen het heden is belangrijk. Je bent al vrienden verloren, en misschien ook je ouders of je kind. Of iconen uit je jeugd zoals Prince, David Bowie, Michael Jackson. Weg. Weg. Weg. En elke keer dat dit gebeurt, word je eraan herinnerd dat je alleen dit moment hebt. Dit ene moment. Er is geen garantie op een volgende.

9. Je stem. Ik hoop dat ze sterker is dan toen je twintig was. Duidelijker dan toen je dertig was. Ik hoop dat ze luid en wijs en liefdevol is. Dat ze een schuine mop kan vertellen, zich uitspreken tegen bullshit, maar ook fluisteren bij het graf van een moeder, en het hart van een vriend genezen.

10. Zegeningen. Dat is wat we nu aan het tellen zijn. 

Auteur: MyriamC

vrouw / moeder / oma / levensgenieter / wereldreiziger / #foreveronvacation Mijn motto: YOLO!

8 gedachten over “Tien redenen om de ‘middelbare leeftijd’ te omarmen”

 1. Nu vraag ik mij af, 1 dag voor mijn 47ste verjaardag… ben ik nu ook al middelbaar? hahahaha ik weet het, ja dat ben ik, en deze regels kloppen als een bus! Ik pas ze al wat langer toe. En dat bevalt prima! X

  Like

 2. Op je 47ste ben je voor mijn gevoel nog lang niet middelbaar hoor. Maar wel heel fijn dat de regels kloppen. Dat betekent toch dat je goed in je vel zit.

  Like

 3. Wat een fijne samenvatting, Myriam! Ik kan niet anders dan dit alles volledig onderstrepen. Wees jezelf, probeer wijs te zijn en vooral: geniet van elk moment dat je gegeven is!

  Like

 4. Wat is dan wel middelbaar, mijn dochter heeft een zorg opleiding gedaan ooit, en daar staat in, dat met 65 men al bejaard is… dus zit ik in middelbaar? Nou goed… tegenwoordig maakt het weinig meer uit denk ik, 40 is het nieuwe 20 toch? 50 het nieuwe 30 en zo verder. Je bent zo jong of oud als je je voelt en soms voel ik mij nog kind, dan weer bejaard, kortom, van alle leeftijden voorzien 😉

  Like

 5. Met 65 bejaard? Nee hoor. Doe er eens een jaar of vijftien bij.Je bent inderdaad zo oud/jong als je je voelt. En ik voel me nog lang niet bejaard (ben 64).

  Like

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: