Fietsen op Texel

Vorige week zijn we vijf dagen gaan fietsen op Texel. Het is te zeggen, het is er eentje minder geworden maar daarover later meer.

Maandag waren we al vroeg op pad want van thuis naar Den Helder is toch wel zo’n drie uren rijden en dan mag je geen file hebben onderweg. Ik had op voorhand online een ticket gekocht voor de overtocht naar het eiland en we hadden geluk want toen we bij de veerhaven aankwamen hebben we nog maar 5 minuten moeten wachten voor de boot vertrok.

Eens op Texel hebben we onze auto weggezet aan het de dag voordien geboekte ‘boutique hotel‘, de fietsen eraf gehaald en hebben we de Lammetjesroute gereden. Onderweg in een van de dorpjes (De Waal, meen ik) lekker in de zon wat gegeten en terug de fiets op. Fietsen op Texel is een droom. Mooie fietspaden tussen de weiden met schapen, geiten en koeien, of door de bossen, en alles plat, nog platter dan ‘le plat pays qui est le mien’ (woorden geleend van Jacques Brel). Enfin, 46 km gereden die namiddag.

Tegen de avond ingecheckt in het hotel en toen de receptioniste ons onze kamer toonde, wisten we al gelijk dat we hier niet gelukkig zouden zijn. Als je wil weten waarom niet, dan verwijs ik naar mijn review op Tripadvisor (die ik voor de gelegenheid in het Nederlands geschreven heb). Het was in ieder geval een grote teleurstelling.

Maar voor de rest was Texel heerlijk. Rustig en vredig met nauwelijks verkeer, kleine kneuterige dorpjes en stadjes, heel veel bloemen overal en heel veel vogels op de plassen. Helaas had ik er niet aan gedacht mijn verrekijker mee te nemen.

De overige dagen hebben we nog de toer van de dorpen gereden (61 km) en het rondje Texel (65 km). Fietsen door de prachtige duinen, over de dijk met de koude noordenwind in ons gezicht en daarna langs de andere kant van het eiland weer terug met de wind in de rug. Zalig! En natuurlijk ook heel veel foto’s genomen.

In hoogzomer, als de heide in bloei staat, moet het machtig mooi zijn daar in de brede duinen aan de kant van de Noordzee. Een reden om nog eens terug te gaan.

We hadden gedacht dat het er super druk zou zijn met het mooie weer, maar dat viel heel goed mee. ’s Avonds viel het leven er zelfs helemaal stil. Toen wij na onze restaurantbezoeken terug naar ‘huis’ fietsten, waren de dorpen helemaal verlaten. Dat was dan weer niet zo gezellig.

Na het débacle van het ‘boutique hotel’, hebben we onze laatste nacht doorgebracht in Haarlem bij Van der Valk, in een luxe kamer met alles erop en eraan die, als we de lichten ’s avonds uitdeden, zo donker was als de nacht. Heerlijk!

Donderdag was het – alweer – prachtig weer en zijn we naar Bloemendaal-aan-Zee en Zandvoort gefietst. Aan het strand viel de koude wind wat tegen, maar op een terras was het heerlijk zitten. Mensen kijken en wat lezen op onze e-reader/tablet. We hebben ons niet verveeld.

De volgende dag zijn we nog even terug naar Alkmaar gereden om de kaasmarkt nog eens te zien. Een zeer toeristische bedoening. Ik heb even wat foto’s gemaakt waarna we het stadje met zijn vele bruggetjes en pittoreske huisjes verder verkend hebben. En na de middag was het tijd om snel huiswaarts te keren want ’s avonds hadden we alweer een barbecue bij vrienden.

Een mens kan het maar druk hebben …

Alle foto’s, zoals gebruikelijk, op Flickr.

Auteur: MyriamC

vrouw / moeder / oma / levensgenieter / wereldreiziger / #foreveronvacation Mijn motto: YOLO!

2 gedachten over “Fietsen op Texel”

  1. Het verblijf is niet het belangrijkste maar het is toch hemeltergend dat alles altijd beter en mooier wordt afgeschilderd dan het is. Ik houd niet echt van hotelkamers. Voor één nacht wil ik er nog wel eens eentje boeken, maar voor een langer verblijf bevalt een huisje of appartement me beter.

    Like

  2. Had voor ons ook een huisje/appartement mogen zijn maar er was nog weinig (min of meer betaalbare) keuze met dit mooie weer. Én ik had niet voldoende tijd om goed te zoeken … de dag voordien pas beslist. Ik ben akkoord dat het verblijf niet het belangrijkste is, maar een vuil hok zoals dit ging er toch wat over. Als je dan, door het gebrek aan degelijke gordijnen, al om 4u30 wakker bent en pas je ontbijt krijgt om 8u30 (vroeger kon niet), dan duren de uren heel erg lang! Enfin, een ezel stoot zich geen twee keer aan dezelfde steen.

    Like

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: