Fietsen in de Elzas

Vorige week zijn we gaan fietsen in de Elzas met vrienden/kennissen (+), onder leiding van een gids (-). Het was een georganiseerde reis met een bus (-) met fietsenaanhanger voor onze eigen fietsen (+) en we wisten vooraf welke routes we zouden rijden. Zo stond het tenminste op de reisbevestiging …

Frankrijk is niet echt een fietsvriendelijk land (-). Er zijn nauwelijks afgescheiden fietspaden en heel vaak rijd je op D-wegen zonder fietsstrook waar je de baan moet delen met automobilisten die je aan 70 km/u voorbij scheuren, maar dat wisten we al van onze fietsvakantie in de Loire vorig jaar. Als je dan met zo’n grote groep (-) bent – we waren met twintig man/vrouw en er werd verondersteld dat iedereen aan alle fietstochten deelnam – dan is dat eigenlijk gewoon levensgevaarlijk.

Fietsen in groep (-) is totaal anders dan fietsen met zijn tweeën (+). Ik wist dat, maar ik wilde deze fietsreis toch een kans geven. Als je samen een week op stap bent, leer je de mensen ook op een andere manier kennen (+) dan van een uitstapje naar hier of daar. En toch heeft het ook zijn beperkingen (-) want als je met een groep ‘vreemden’ een reis maakt, vind ik het minder moeilijk om er eens onder ons twee uit te breken. 


Het was wel spijtig dat het programma helemaal omgegooid was. De reden: de reis was niet goed voorbereid (-) door de gids. Eigenlijk waren wij proefkonijnen want deze reis was nieuw in het programma van de reisorganisator. Fietsroutes uitstippelen op een kaart (zelfs op een gedetailleerde kaart) is nog iets anders dan zelf eerst fysiek de routes gaan rijden. Voorbeeld: wat ons beloofd was als een rit alleen vlak en bergaf door de wijngaarden, werd een doodvermoeiende tocht van heel steil bergaf en daarna weer heel steil bergop … een stijgingspercentage van 8% over een lengte van 3 km … ik kan u verzekeren dat dat zeer zware kilometers zijn. De route diende dus ter plekke te worden aangepast (-) voor de niet-zo-geoefende fietsers. Bijna alle dagen was er wel een dergelijk probleem en zo werd er heel veel tijd verloren die voor andere dingen voorzien was (museum Unterlinden in Colmar, kazematten van de Maginotlinie, enz.). Gelukkig is de wijnproeverij in Riquewihr nog wel kunnen doorgaan! Van het stadje zelf hebben we niets gezien … we zijn er aan een rotvaart doorheen gefietst. Voor ons niet zo’n probleem, de Elzas is geen onbekend terrein al dateert ons laatste verblijf aldaar al van jaren geleden.

De reis op zich was niet verkeerd, maar altijd alles samen doen (-) is echt niets voor ons. Wij zijn zo gewend om ons goesting te doen. Stoppen waar en wanneer we willen, foto’s nemen onderweg, gewoon eens even op een bankje zitten en genieten van de omgeving, … Dat was er deze keer helaas niet bij (-). Wat wel aangenaam was, dat waren de avonden aan tafel (+) en op het terras na het diner.

De laatste dag is iedereen zo’n beetje zijn eigen weg gegaan (+). Het was heel heet en we hadden nog geen enkel stadje gezien. We zijn dan met een kleiner groepje de 5 km naar Colmar gefietst en hebben daar wat rondgewandeld, een terrasje gedaan, lekker lang geluncht … en heel veel foto’s genomen.

Ik denk dat de plussen en de minnen voor zichzelf spreken.

Alle foto’s op Flickr

Auteur: MyriamC

vrouw / moeder / oma / levensgenieter / wereldreiziger / #foreveronvacation Mijn motto: YOLO!

6 gedachten over “Fietsen in de Elzas”

 1. Ik ben niet zo'n fan van groepsreizen, om dezelfde minpunten die ik bij jou lees. Al kan het inderdaad ook wel gezellig zijn, maar ik moet kunnen kiezen voor tijd voor mezelf/ voor een kleiner gezelschap wanneer ik dat wil, en dat is in groep niet altijd zo evident.

  Like

 2. Het was onze eerste keer voor een fietsvakantie met gids. Ik ben sowieso al geen goeie om achter een gids aan te hobbelen … doe graag mijn eigen zin.Eén keer per jaar doen we een weekend in een stad met deze vriendengroep, maar dat is anders. Dan worden er wel activiteiten/bezoeken vastgelegd waarvoor je kan inschrijven, maar voor de rest ben je vrij. En je hebt toch de gezellige avonden samen als je dat wil.Voor de rest reizen wij altijd met ons twee. Daar gaat niks boven!Dank voor je reactie!!

  Like

 3. Toch wel jammer, dat jullie als proefkonijn gebruikt werden. 't Is inderdaad totaal anders een route plannen van op de computer, dan ze zelf te rijden of bewandelen zelfs. Wel leuk foto's! 'k Heb er van genoten. xxx

  Like

 4. Dat we als proefkonijn gebruikt werden, wisten we pas toen we daar waren en de eerste rit al helemaal omgegooid moest worden. Niet leuk!

  Like

 5. Ik kan je geruststellen, Myriam, je bent niet de enige die niet van groepsreizen houdt. De gezelligheid aan tafel is zeker leuk (want na zoveel jaar samen dommelt de conversatie toch een beetje in, laten we eerlijk zijn) maar dat is dan ook alles. Man en ik vonden vooral het wachten op elkaar erg hinderlijk. Wij zijn nogal snel op pad en sommige mensen hebben daar uuuuuuren voor nodig kennelijk. Kaartje hier, riempje daar, petje op, vetertje vast. Als dan de reis ook nog niet goed uitgestippeld is, lijkt me dat echt niet leuk. Voortaan weer lekker saampjes 💑

  Like

 6. Lekker saampjes hebben we alweer achter de rug. Was heerlijk fietsen op Texel. En terrasjes doen, en veel foto's nemen!! 😉

  Like

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: