Weet u het nog?

Sandra Bekkari (‘Nooit meer diëten’), Pascale Naessens (‘Mijn pure keuken’), Jeroen Meus (‘Dagelijkse kost’) … allemaal hebben ze hun ideeën over wat wel en wat niet mag in een al dan niet gezonde slash lekkere keuken.

Laat mij nu fan zijn van de keuken van Jeroen Meus. Ik ben een Belg en bijgevolg van nature een bourgondiër. Ik word blij van een portie goudgele frietjes met een kwak mayonaise, van een stuk Franse rauwmelkse kaas 50+, van een boterham met échte boter, van smeuiige aardappelpuree, van een goed glas wijn op zijn tijd, en voor pasta op eender welke manier mag je me ’s nachts wakker maken. Nu ja, niet echt want tijdens mijn weinige uren slaap wil ik gerust gelaten worden. Ik bedoel maar …

Fan van Jeroen of niet, vanaf het moment dat ik wist dat ik kandidaat was om diabetes type 2 te ontwikkelen – in combinatie met te hoge cholesterol die ik al langer had – zijn wij veel gezonder gaan eten. Suiker is uit den boze en vooral de inname van vetten werd drastisch beperkt. Industrieel bereide voeding hebben wij nooit in huis gehad. Maar de strijd tegen de diabetes heb ik verloren. En de kilo’s blijven eraan.

En dan komt daar op een doordeweekse avond bij Lieven Van Gils Dr. William Cortvriendt uit de lucht gevallen (ik had nog nooit van hem gehoord) om ons te zeggen dat de voedingsdriehoek zoals die sinds 2017 bestaat fout is. Wat onderaan de driehoek bengelt (boter o.a.)  moet helemaal naar boven, koolhydraten (brood, pasta, rijst, aardappelen) uit het donkergroene gebied moeten helemaal naar beneden.

(foto: voedingsdriehoek website)

Alles in het lichtgroene gebied moet naar boven. Met andere woorden: we eten te veel koolhydraten en te weinig vetten. Om overgewicht, diabetes, hoge bloeddruk en hoge cholesterol tegen te gaan moeten we meer natuurlijke vetten eten, onverzadigde maar ook verzadigde. Boter dus onder andere, geen margarine. Terug naar de natuur. Aldus deze arts. Toen ik dat laatst ter sprake bracht bij mijn cardiologe werd ik bijna haar kabinet uitgebliksemd. Als het aan haar ligt, dan moet ik als een konijn gaan leven.

Cortvriendt zegt ook dat we te vaak eten. Te veel keren per dag. Ons spijsverteringsstelsel blijft maar aan de gang en op die manier verbranden we geen vetten. Het bekende fenomeen van het jojo-effect.

Klassiek geschoolde diëtisten (en daarmee bedoel ik niet de zgn. voedingsdeskundigen Bekkari of Naessens) zeggen net dat we vaker moeten eten. Drie hoofdmaaltijden en drie tot vijf (gezonde) tussendoortjes, om de spijsvertering aan de gang te houden en aldus de vetverbranding te stimuleren. En dat koolhydraten, naast veel groenten en voldoende eiwitten, ‘brood‘nodig zijn in een gezond dieet.

Wie heeft er nu gelijk? Weet u het nog?

Wat mij betreft, ik volg mijn gezond verstand … en toch ook een beetje Jeroen Meus.

Auteur: MyriamC

vrouw / moeder / oma / levensgenieter / wereldreiziger / #foreveronvacation Mijn motto: YOLO!

4 gedachten over “Weet u het nog?”

 1. Jammer inderdaad, dat hier onder 'deskundigen' niet altijd consensus over is. Dat maakt het soms verwarrend. Dat we best veel groenten eten daar is iedereen (voor zover ik weet) het wel over eens, dus dat probeer ik sowieso wel te doen. En verder geeft mijn lichaam achteraf meestal wel aan wat de dingen waren die ik beter niet had gegeten. Vaak wist ik dat dan vooraf ook al wel, maar ja..

  Like

 2. Heeft deze heer Cortvriendt niet dezelfde mening als Kris Verburgh (Voedselzandloper)? Ik geloof zeker wel in natuurlijke vetten en ook in het niet eten van geïndustrialiseerde voeding, maar voor al het overige houd ik me ook vast aan mijn gezonde verstand. Suiker is misschien wel een discussiepunt. Dat krijgen we ongemerkt echt wel teveel binnen, beperken dus. En jaaaaa, Jeroen Meus is ook mijn vriendje, hoor!

  Like

 3. Ik ken Kris Verburgh niet, dus ben even gaan googlen. Vreemd toch dat een Nederlandse voedselzandloper er anders uitziet dan een Belgische (voedingsdriehoek), vind je niet? Suiker is zeker een discussiepunt. Net omdat het zowat overal in zit, vermijd ik al jaren alle toegevoegde suikers. Ik vind van mezelf dat wij niet slecht bezig zijn. Wij doen dus lekker zo verder.

  Like

 4. Mijn vraag is dan: hoe deskundig zijn de deskundigen? Wat is een diploma voedings-en dieetkunde nog waard als het tegen het advies van andere deskundigen (artsen, in dit geval) in gaat?

  Like

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: