Español

Ik ben sinds mijn pensioen in september 2016 tamelijk lui geweest, vooral mijn hoofd heeft weinig ‘werk’ verricht. Daar is verandering in gekomen, want ik volg sinds een aantal weken Spaanse les. Omdat we zo dikwijls naar Spanje gaan, vond ik het nodig om mijn kennis van het Spaans wat terug op niveau te brengen.

Tijdens mijn hogere studies heb ik wel twee jaar Spaans gehad, maar wat ik daar nog van ken is niet veel soeps. Ik heb ook de Spaanse taal nooit nodig gehad voor mijn werk. Een excuus als een ander.

En hoe valt dat mee, zo terug op de schoolbanken zitten een halve dag per week? Dat valt mee, de tijd vliegt. Het mag dan wel een beginnerscursus zijn, het niveau ligt hoog. Zodanig hoog dat er al verschillende cursisten afgehaakt zijn. Tot mijn grote vreugde merk ik dat ik toch nog meer ken dan ik zelf wist. Dat doet me echt plezier.

Alles onthouden is een ander paar mouwen. Dat valt niet mee op mijn leeftijd. Ik móet iedere dag blokken: woordenlijsten van buiten leren en werkwoorden oefenen. Onthouden is moeilijk! Discipline is nooit een sterke eigenschap geweest, maar dit is iets wat ik echt wil, waar ik zelf voor gekozen heb. Dus we doen ons best en hopen aan het einde van de cursus (het zijn drie reeksen) toch opnieuw een flink mondje Spaans te spreken.

Auteur: MyriamC

vrouw / moeder / oma / levensgenieter / wereldreiziger / #foreveronvacation Mijn motto: YOLO!

9 gedachten over “Español”

 1. Ik heb het mezelf aangeleerd in '96, jammer genoeg heb ik het na 2001 niet meer onderhouden.Al moet ik zeggen dat het snel terugkomt eens je tegen een Spanjaard begint.

  Like

 2. Ik sprak het destijds – ik spreek over begin jaren '70 – zeer vlot, maar als je er nooit echt iets mee doet verdwijnt het met de jaren. Het jammere is ook dat je in de toeristische plaatsen in Spanje standaard in het Engels wordt aangesproken, hoe je ook je best doet om Spaans te praten. En daar wil ik komaf mee maken.

  Like

 3. Chapeau! Zelf heb ik zo’n 5 jaar geleden literatuurgeschiedenis gestudeerd (ook om mezelf “scherp” te houden) en dat heeft me veel gebracht. Handig hoor, een woordje Spaans kunnen spreken.

  Like

 4. Mooie beslissing. Zo heb ik toen ik op rust ging jaren verschillende avondcursussen gevolgd om beter met de pc te kunnen werken en ook fotografie. Op mijn werk waren het standaard programma's waar je zelf niet veel kon aan veranderen( om veiligheidsredenen). Jaar na jaar schoven praktisch dezelfde mensen weer aan bij dezelfde leraar die ons op het eind van het jaar vroeg \” wat willen jullie volgend jaar oor cursus?\” Leuk tot de uren alsmaar opschoven en je op den duur om 23 uur thuiskwam. Dan heb ik het voor bekeken gehouden. In elk geval heb ik er vrienden aan overgehouden!

  Like

 5. En je hebt er ook iets van opgestoken!Ik wou er ook al eerder aan beginnen, maar cursussen overdag zijn niet dik gezaaid, en 's avonds zit ik liever thuis.

  Like

 6. Allez Myriam,wat zeg je nu? alle interessant cursussen die ik vind zijn precies overdag, terwijl ik dan nog aan het werk ben 😦 Dat zal van streek tot streek verschillen zeker?

  Like

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: