Duur ‘hotel’

Begin juli ben ik een dag in het ziekenhuis geweest voor een coloscopie. Het moest, want ik ben erfelijk belast. Dit geheel terzijde.
Vandaag krijg ik de rekening. Tenminste, de rekening voor het deel dat ik zelf moet opleggen want de basis honoraria worden rechtstreeks met het ziekenfonds afgerekend.
Vanwege de eenpersoonskamer ‘mag’ ik voor deze dagopname vijfhonderddrieënvijftig euro en twintig cent opleggen. Het werd mij op voorhand gemeld, dus ik was op de hoogte maar ik had niet vermoed dat het bedrag zo buitenproportioneel zou zijn. Dat er voor de kamer extra betaald wordt, dat vind ik maar normaal en dat heb ik er graag voor over want bij de voorbereiding voor dit soort  onderzoek met twee personen één toilet delen … daar komen gegarandeerd problemen van. Maar dat artsen 150% extra mogen vragen (in mijn geval anesthesist en specialist), mag ik dat alsjeblieft een schande vinden? Het kan en mag toch niet dat erelonen in verhouding staan tot het soort kamer dat je neemt? Een patiënt op een eenpersoonskamer krijgt echt geen betere verzorging dan een patiënt op zaal. En dat hoeft ook niet. Elke patiënt heeft recht op de beste zorg. Punt.
Ik hoef er persoonlijk niet wakker van te liggen want wij hebben een hospitalisatieverzekering die deze kosten dekt, maar ik vind het gewoon onrechtvaardig. Niet iedereen kan een hospitalisatieverzekering betalen, maar wel iedereen heeft recht op een eenpersoonskamer. Het supplement hiervoor is best betaalbaar (50 euro voor mijn dagopname). Dat je dan ook automatisch aan het extra honorarium vast zit, dat zou niet mogen. Dat is klassengeneeskunde. 
En dat de premie van de hospitalisatieverzekering ieder jaar stijgt … tja, de factuur die ik ontvangen heb verklaart veel! 

Auteur: MyriamC

vrouw / moeder / oma / levensgenieter / wereldreiziger / #foreveronvacation Mijn motto: YOLO!

6 gedachten over “Duur ‘hotel’”

 1. Nou ja, ik val van verbazing tegen mijn scherm aan. Dat kan toch niet? Een hoger honorarium voor de dokter omdat je op een niet-reguliere kamer ligt? Het zet me echt aan het denken. Ik ga steeds meer vraagtekens zetten bij de gezondheidszorg, ook hieri in Nederland. Standaarden, protocollen, en maar vangen! Tssssss. Gelukkig was de uitslag goed 👍

  Like

 2. Ik vind dit ook niet kunnen. Extra betalen voor een 1-persoonskamer tot daar aan toe.. maar het zou echt niet mogen, dat artsen dan zo maar hun prijs mogen verhogen! Het onderzoek is toch hetzelfde qua werk en tijd.

  Like

 3. Ik heb gelukkig ook een hospitalisatie verzekering en viel ook bijna omver toen ik de afrekening zag voor een kleine ingreep( tegenwoordig moeten ze de volledige som met uitleg aan de patient opsturen)die door de hospitalisatieverzekering wordt betaald na aftrek wat de mutualiteit betaalt. De opleg voor een 1 persoonskamer vind ik normaal en in het ziekenhuis hier en ook in het AZ Brugge zijn de honoraria voor de dokters niet 150 % hoger. Gelukkig maar.

  Like

 4. De arts zijn honorarium was 157 euro zag ik op de factuur (wordt rechtstreeks afgerekend met de ziekenkas), het surplus voor mij (= voor mijn hospitalisatieverzekering) was 235 euro. Voor de anesthesist was het iets minder, maar ook 150% surplus. SCHANDE!!

  Like

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: