Kastelen en zo

Half vorige week voelde ik me eindelijk wat beter, goed genoeg om gedurende vijf dagen uitgebreid mijn verjaardag te gaan vieren aan de Loire. Het weer beloofde ook mee te zitten en een hotel was snel geboekt. Koffer ingepakt, fietsen op de auto gezet en in de stortregen richting Frankrijk. Gelukkig hield het na Parijs op met regenen en hebben we tot op de dag van vandaag geen druppel regen meer gezien.

Het was de bedoeling om stukken van de trail ‘La Loire à Vélo’ – 800 km lang – te fietsen. Eigenlijk van château naar château, maar dat bleek in de praktijk geen haalbare kaart. Waar we dachten altijd langs de Loire te kunnen fietsen (m.a.w. vlak), viel dat dikwijls vies tegen. Grote stukken van het traject lopen nogal ver het binnenland in en waren meer dan hellend. Zo steil soms dat ik er met mijn e-bike op de hoogste ondersteuning niet op geraakte. Tijdens dit soort tochten is 50 km op een dag toch echt wel mijn absolute maximum. Tja, dan kom je niet ver natuurlijk.

Amboise-Chaumont-Amboise hebben we gefietst: 51 km, zeer zwaar ; Blois-Chambord-Blois was een lichtere tocht, ook 50 km maar wel vlak of vals plat maar daarvoor moesten we ons eerst met de wagen verplaatsen naar Blois. Verder nog Amboise-Chenonceau-Amboise, 39 km met een zware heenrit en een lichte terugrit.

Conclusie: als je dit op de fiets wil doen inclusief bezoek aan een kasteel en bijbehorende tuin/park, dan kan je maar één kasteel per dag zien. We hebben dus ook een dag wat kastelen met de wagen bezocht. Van de tachtig kastelen hebben we er vijf (*) van binnen en van buiten, inclusief park, bezocht en een aantal alleen van de buitenkant. Tachtig kastelen … ‘trop is teveel’. En aan een gemiddelde inkomprijs van 13 euro per persoon per kasteel zijn we na tachtig kastelen failliet! 😉

Hoewel het best pittige ritten waren hebben we er toch enorm van genoten. Niet alleen van het fietsen, maar ook van de prachtige landschappen, de schitterende kastelen, de historische dorpen en steden, … Niet voor niets staat de Vallei van de Loire op de UNESCO Werelderfgoedlijst … een lust voor het oog. En natuurlijk hebben we ook genoten van het lekkere eten en de heerlijke wijnen. Ik heb een TOP verjaardag gehad.

Alle foto’s op Flickr.

(*) Chambord, Ussé, Chenonceau, Villandry, Azay-le-Rideau.

Auteur: MyriamC

vrouw / moeder / oma / levensgenieter / wereldreiziger / #foreveronvacation Mijn motto: YOLO!

12 gedachten over “Kastelen en zo”

 1. Ik vind kastelen prachtig om zien maar dan wel langs buiten. De binnenzijde interesseert me niet zozeer. Ik heb er al enkele gezien en vind dat het allemaal nogal sterk op elkaar lijkt.In elk geval nog een gelukkige verjaardag gewenst, al is het dan een week te laat.

  Like

 2. Kastelen ziet daar heel mooi uit. Wat is daar heel gezellig in de buurt. Prachtig foto's om te bekijken. Eten ziet heel goed uit. Vele groetjes van ons.

  Like

 3. Die kastelenroute zou ik ook graag eens doen. Maar met de fiets zou ik daar toch niet aan beginnen.In elk geval heb je veel gezien en mooie foto's kunnen maken. Terug thuis was het zeker even uitblazen 🙂

  Like

 4. Zo dapper om dat met de fiets te doen. En ja, het zijn er best veel hè. Wij deden er vier op drie dagen maar duidelijk met slechter weer. Nochtans zijn blauwe luchten vaak de helft van je foto!

  Like

 5. Blauwe luchten en een zonnetje maken het leven zoveel mooier. En het is geen straf om daar in die mooie omgeving te fietsen.

  Like

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: