Vakantieverslag

Een verslagje gaat het worden. Zuid-Portugal is tenslotte niet nieuw voor ons.

Maar first things first … we hadden bijna onze trein van 6u gemist. Manlief had de wekker gezet om 5u, kwestie van niet te moeten stressen. Om 5u40 schoot hij wakker. Wekker niet gehoord/wekker niet afgegaan? Dat blijft een open vraag. We zijn in ieder geval nog nooit zó snel uit bed geweest. In zeven haasten een koffie gedronken en ik heb zelfs nog mijn haar gewassen want ik kom niet buiten als mijn haar niet gewassen is. Nooit! Gelukkig wonen we maar 2 minuten lopen van het station en waren we uiteindelijk nog net op tijd voor onze trein.
Na een ‘uneventful flight’ stonden we al om 11u20 (Portugal is GMT+1) in Faro aan de balie van de autoverhuurder. De geboekte Fiat 500 was een ‘or similar’ wat we maar niks vonden, maar mits een kleine opleg konden we upgraden naar een Fiat 500L Living, een 7-seater voor ons twee, met alle mogelijke toeters en bellen. Heerlijke wagen! 

Onze eerste verblijfplaats lag aan de westkust, meer bepaald in het dorp Vila Nova de Milfontes in het Costa Vicentina nationaal park, halfweg tussen Lissabon en Cabo de São Vicente. Omdat we toch tijd genoeg hadden, reden we er naartoe langs de kleine wegen. Dit deel van de Alentejo is zeer dun bevolkt en de natuur onderweg is prachtig. Zoals gebruikelijk in deze tijd van het jaar bloeiden de jacaranda’s nog volop en ook de ooievaars zaten op hun nesten. En verder natuurlijk heel veel kurkeiken en olijfboomgaarden.

Al gauw realiseerden we ons dat dit niet het toeristische Portugal is. Dit is het Portugal van de Portugezen. Er zijn in het hele gebied maar enkele kleine stadjes en er wordt slechts met mondjesmaat Engels gesproken. Ook hier weer de typische witte huisjes met gekleurde rand, meestal blauw of geel, soms ook oranje. De kustlijn is wild, met hoge ruwe kliffen, de stranden zijn puur en ongerept en hebben geen faciliteiten zoals in de Algarve. Droomstranden voor windsurfers, bodyboarders en rustzoekers. En voor wandelaars want de Fishermen’s Trail (deel van de Rota Vicentina, 400 km wandelwegen) loopt hier langs de kust, op prachtig aangelegde wandelpaden, hoog boven de zee. Een zeer mooi en rustig gebied, ideaal om volledig te ontstressen en om uit te waaien, en dat laatste mag je zeer letterlijk nemen!

Na een week verkasten we naar Carvoeiro in de Algarve. Deze keer de volledige kustweg gevolgd, via Cabo São Vicente, het meest westelijke punt van het Europese continent. Mooi, en weer veel ooievaars en wilde bloemen gezien onderweg.

We zijn al verschillende keren in de Algarve geweest, maar nog nooit in deze regio. Het was niet echt ons dada: te druk, te Engels, te toeristisch. Waar we in Milfontes een heerlijke cataplana de peixe of arroz de tamboril aten voor geen geld, zagen we deze typisch Portugese gerechten in Carvoeiro zelfs niet op de kaart staan. Dat zegt genoeg denk ik.

Bovendien kwamen we ook nog eens in een hittegolf terecht met temperaturen van om en bij de 35 graden en een hoge luchtvochtigheid. Van de geplande uitstapjes is helaas niet veel terecht gekomen. Maar niet getreurd, we hebben deze regio al vaker bezocht. En zóveel stellen de stadjes niet voor. We hebben wel de Rota das Falésias nog eens gereden en weer veel te veel foto’s genomen. Zó mooi!

Op de eindafrekening van het autoverhuurbedrijf zie ik dat we toch weer 1.243 km gereden hebben. Ik schrik ervan, want naar mijn gevoel was dit – willens nillens – een pure rustvakantie.

Alle foto’s kan je bekijken op Flickr.

Logies: reviews op Tripadvisor.
Vila Nova de Milfontes, hotel HS Milfontes Beach
Carvoeiro, hotel Mirachoro Praia.

Auteur: MyriamC

vrouw / moeder / oma / levensgenieter / wereldreiziger / #foreveronvacation Mijn motto: YOLO!

7 gedachten over “Vakantieverslag”

 1. Het is allemaal zo mooi en het lokt wel, maar de warmte is er te veel aan.Gisteren deden we een rommelmarkt -bij ons in de buurt- en eens thuis moest Luc bekomen. Hij wordt echt ziek van de warmte.Mooie foto's om te koesteren.

  Like

 2. Ik kan er ook absoluut niet meer tegen. Daarom hebben we op vakantie ook eigenlijk weinig of niks kunnen doen, en dat vind ik dan weer zo spijtig. De laatste keer dat we in juni naar 't zuiden geweest zijn, dat weet ik nu wel zeker.

  Like

 3. Goh… het lijkt wel of dit jaar iedereen naar Portugal op vakantie gaat/ging. Laat ik nu net helemaal niet geconfronteerd te willen worden met Portugal… Mijn ex is namelijk Portugees :-/ Lieve groetjes,Zij Maar wel een prachtig verslag en hopelijk was jullie vakantie ondanks de hitte toch een hele fijne belevenis

  Like

 4. Ik had het al bij Mrs. Brubeck gelezen van je ex. Onze reis was al geboekt toen, anders hadden we zeker iets anders gekozen (grapje!). 😉

  Like

 5. Omdat ik echt niet meer temperaturen rond de 30° kan, hebben mijn vriendinnen ( we gaan elk jaar met zes een weekje op vakantie)zich bereid verklaard om naar het zuiden te gaan na de zomer . Vorig jaar zaten we in Lissabon in de eerste helft van oktober , en het jaar ervoor in Barcelona einde september. Het is ons ontzettend goed bevallen ( en zeker voor mij) Nu gaan we naar Sevilla einde oktober. Hopelijk valt het weer daar ook mee. De trip naar de Achterhoek onlangs met temperaturen rond de 35 ° is me ook erg zwaar gevallen .gelukkig airco in de bus en in het hotel.

  Like

 6. Eind oktober lijkt me een prima tijd voor Sevilla. Dat hebben wij vorig jaar in juni gedaan … veel te heet (maar wel een prachtige stad!). Mijn man houdt van de hitte, maar ik kan er echt niet meer tegen. We gaan nu in oktober heel de maand naar Spanje en waarschijnlijk ook in april. Gewoon lekker weer, maar niet meer die hitte.

  Like

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: