Andalucía revisited

Onze vakantie zit er weer op. Ik ga er geen lang verhaal van maken, want het is niet de eerste keer dat we Andalusië verkennen. Al hebben we dit jaar nog eens een paar dagen in Ronda doorgebracht. Dat was minstens 25 jaar geleden!

Het lijkt  wel een trip down memory lane want ook Arcos de la Frontera stond op het programma. Deze keer waren we wel zo verstandig om onze auto in de benedenstad te parkeren … de smalle straatjes in het centro storico hoog op de berg – waar we vorige keer bijna vast kwamen te zitten – in gedachten. Neen, een brede SUV is hier niet echt praktisch. 

In Nerja – nog langer geleden – hebben we kennissen bezocht. Ik heb nooit zoveel gehad met Nerja en dat is met dit bezoek niet veranderd.
 
Het dorpje Frigiliana dat ooit behoorde tot een van de mooiste pueblos blancos in Spanje – en het ís ook nog wel mooi – heeft me toch wat teleurgesteld. Zoveel brol en souvenirwinkeltjes in de lieflijke straatjes. Ik kan mij dat niet herinneren van vroeger. Of keek ik vroeger met andere ogen en ben ik nu alerter op zulke zaken? Ik zou mijn foto’s van destijds er eens moeten bijhalen.

Sevilla mocht natuurlijk ook niet in het rijtje ontbreken. Als er één stad is die mij écht raakt, dan is het Sevilla. Deze stad ademt passie en vertegenwoordigt het échte Andalusië. Ik wil er iedere keer opnieuw naartoe … sfeer snuiven en hoekjes zoeken waar er gedanst en gezongen wordt. De sevillana of flamenco is hier nooit ver weg. Een toeristische stad, zeer zeker, maar hier stoort het me niet. In Sevilla heb ik het gevoel dat ik me helemaal in mezelf kan keren. Ik loop/zit/sta op mijn eigen eiland. Een gevoel dat moeilijk te verklaren is.

En zoals altijd hebben we ook nu weer genoten van al het schoons dat we zagen onderweg. Glooiende heuvels met graan en groen en miljoenen zonnebloemen, ooievaars hoog op de pylonen langs de weg, slaperige dorpjes en nog zoveel meer.

Genoten hebben we ook van de zee en het strand, van de eenvoudige doch lekkere en vooral goedkope keuken. Toch hoef ik de eerste maanden geen boquerones meer, en ook geen sardinas. Voor jamón ibérico daarentegen mag je me altijd wakker maken. En ook voor een goed glas sherry oloroso dulce!

Nog veel meer foto’s op onze flickr fotopagina.

Nu nog wat voor mijn archieven.

Route:
Antwerpen – Málaga (Jetairfly)
4 nachten Málaga (uitstap Nerja, Frigiliana)
2 nachten Ronda (via Grazalema en Zahara de la Sierra)
2 nachten Sevilla
9 nachten Conil de la Frontera (uitstap Arcos de la Frontera, Cádiz, Tarifa, Bolonia)
Wagen (Opel Corsa) gehuurd bij Helle Hollis. Super service en zeer redelijke prijs!
Aantal gereden kilometers: 829 wat heel wat minder is dan gewoonlijk.

Het weer: zeer warm met vooral in Ronda, Sevilla en Arcos voor mij ondraaglijk heet. Ook in Conil was het zeer warm maar daar is er altijd een (flinke) bries.

Logies:

Málaga, Villa Lorena

Net zoals in 2014 logeerden we ook nu weer in de Villa. Deze keer had ik een kamer met terras geboekt (Jackie Kennedy). Deze was rustig gelegen op de eerste verdieping en was voldoende ruim.
Er zijn nog steeds fietsen gratis beschikbaar voor iedere gast, de ‘honesty bar’ is er nog, het ontbijt is nog super lekker en Jeroen en Frens zijn nog even hartelijk als twee jaar geleden. 
Prijs/kwaliteit: goed.

Ronda, hotel Colón

1* hotelletje op super locatie, vlakbij de arena en de Puente Nuevo. Ik zou het nooit geboekt hebben, moesten de reviews niet stuk voor stuk uitzonderlijk positief zijn geweest. Het hotel heeft 10 kamers die van alle faciliteiten voorzien zijn.
Je krijgt hier (beneden in het ‘café’ tussen de locals) een eenvoudig en typisch Spaans ontbijt geserveerd bestaande uit zeer lekkere koffie, vers fruitsap, vers geroosterde toast met olijfolie en tomaat (pan tomaca)  maar ook gewoon boter, pâtés en confituur.
Prijs/kwaliteit: het verbaast me nog steeds dat de twee dames hun hotelletje kunnen runnen voor zo’n belachelijk lage prijs. Wij betaalden 97 euro voor 2 nachten kamer + ontbijt voor twee personen.

Hotel met 27 kamers verspreid over verschillende gebouwen in de wijk Arenal  (Casco Antiguo). Ligging was OK doch ik verkies de wijk La Judería. Dit is een luxe boutique hotel met patios en binnentuintjes in de gebouwen. Helaas – vanwege de binnentuintjes – niet geheel soundproof ’s nachts. 
Het is een ramp om je auto kwijt te geraken in Sevilla. Dit hotel heeft een eigen parking met valet service wat zeer handig is.
Lekker ontbijt(buffet) ’s morgens, en goede service. Mag ook wel voor de prijs die we betaalden.
Prijs/kwaliteit: aan de dure kant.

Conil de la Frontera, hotel Fuerte Conil 
Strandhotel met 469 kamers (verdeeld over twee gebouwen). Hoe ik dat ooit heb kunnen boeken, dat begrijp ik nog steeds niet. Waarschijnlijk alleen naar de reviews gekeken. 
Op zich was er met het hotel niks mis. Het viel ook niet op dat het zo’n mastodont was, maar het was toch niet direct onze stijl. Overwegend Duitse toeristen en in het weekend veel Spanjaarden. Je wordt dan ook door iedereen in het Duits aangesproken. Jammer als je je Spaans nog eens wil ophalen. 
We hadden een goede kamer, rustig gelegen zoals ik had gevraagd, met alles erop en eraan. Buiten de airco die (voor ons, wij hebben het graag goed koud ’s nachts) niet voldoende koelde was alles OK.
Mooie tropische tuin met zwembaden en veel ligbedden. Ligbedden op het strand apart te betalen (vind ik niet normaal voor een strandhotel).
Uitgebreid ontbijtbuffet met cava en heel de tralala wat voor mij echt niet hoeft. 
Prijs/kwaliteit: dankzij het feit dat ik zo vroeg geboekt had (oktober 2015) hebben we een koopje gedaan. In ons geval prijs/kwaliteit zeer goed. Ik zou er nooit de officiële prijs voor willen betalen.

Eten en drinken:
Geen uitspattingen, altijd in de plaatselijke restaurantjes gegeten. Verse vis en schaaldieren uiteraard, en aan de Costa de la Luz veel gerechten met rode tonijn (atún de la almadraba wordt in die wateren gevangen) maar ook het rund- en varkensvlees is er zeer lekker van smaak. Lekker en goedkoop! 


Auteur: MyriamC

vrouw / moeder / oma / levensgenieter / wereldreiziger / #foreveronvacation Mijn motto: YOLO!

4 gedachten over “Andalucía revisited”

  1. Ja, dat is jammer want om te rijden is bijna niet te doen. Tenzij je heel veel tijd hebt en lang onderweg kan/wil zijn.

    Like

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: