Mons

Mons is in 2015 Culturele Hoofdstad van Europa. Deze eerste zomerse lentedag (24°) vonden wij het geschikte moment om Mons met een bezoek te vereren.

Ik had een stadswandeling uitgeprint van www.reisroutes.be en deze hebben wij – mits enkele stops om wat te eten en te drinken – volgens plan gevolgd.

Wat Mons betreft kan ik eigenlijk kort zijn: ik vraag me af wat Mons te bieden heeft om het tot culturele hoofdstad te schoppen. De stadskern is klein, en de gebouwen zijn niet echt wow. En bovendien is er helaas veel leegstand.

Wat ik persoonlijk het mooiste vond was de Jardin du Mayeur die in de jaren ’30 is aangelegd in de achtertuin van het Hôtel de Ville (stadhuis). Het is een oase van rust net achter de drukke Grand Place. De montois komen hier om een boek te lezen, of gewoon om wat te zitten en te genieten van de groene tuin.

Verder was ook de klim (80 trappen) naar het bovenste deel van Le Beffroi (het Belfort) de moeite waard. Het belfort stamt uit de 17de eeuw en het is sinds 1999 UNESCO werelderfgoed. Het bovenste deel van het belfort torent hoog boven de stad uit. Men heeft eromheen een ligweide/tuin gecreëerd van waar je een mooi uitzicht hebt over de stad.

Uiteraard hebben we ook La Collégiale Sainte-Waudru bezocht. Het is een immens grote kerk, met o.a. prachtige glasramen uit de 16de eeuw. Mons is een van de weinige steden waar de kerken nog gewoon open zijn. Je moet er zelfs geen inkomgeld betalen.

Het was prachtig (terrasjes)weer, het was er gezellig druk en hoewel wij Mons niet de meest indrukwekkende stad vonden hebben wij toch een heerlijke dag gehad in Mons.

Auteur: MyriamC

vrouw / moeder / oma / levensgenieter / wereldreiziger / #foreveronvacation Mijn motto: YOLO!

%d bloggers liken dit: