Visj

Begin oktober opende er in Bergen op Zoom een visrestaurant met de toepasselijke naam Visj. Het is een pop-up restaurant dat een jaar open blijft. Dat moest uiteraard geprobeerd worden!

Visj is gelegen aan de gedempte haven van Bergen op Zoom, iets buiten het centrum, in een oud fabriekspand. ‘Apart’ is het minste wat je kan zeggen! Je komt binnen via een loungeruimte die ingericht is met een samenraapsel van verschillende zetels en een bar waar je wat kan drinken. De volgende ruimte is dan de hoge fabriekshal met witgekalkte muren met gekleurd sfeerlicht (blauw toen we binnen kwamen, een tijd later werd het roze) met daarin weer een samenraapsel van tafels en stoelen. Een studentikoze sfeer, zeg maar. En toch is het er heel gezellig. We werden er hartelijk verwelkomd en kregen een tafeltje toegewezen vlak naast de open keuken.

Op tafel een krantje met het menu en boeren keukenhanddoeken als servet. De kaart bevat een aantal vaste voor-, hoofd- en nagerechten Hoog op de muur wordt de vis van de dag geprojecteerd. Dat zijn dagelijks drie soorten buiten de kaart om. Vandaag was dit dorade, zeewolf en heilbot. Alles aan zeer redelijke prijzen. Er is ook een driegangenmenu voor 30 euro. Uiteraard wordt er ook aan de niet-viseter gedacht. Er is een kleine selectie vleesgerechten en vegetarische gerechten.

Terwijl wij onze keuze maakten werd het aperitief geserveerd. Gin tonic voor hem, cava voor mij. Manlief koos van de kaart, ik nam het menu. Al heel snel – te snel want we waren nog maar halverwege ons aperitief – volgden de voorgerechten. Zes Zeeuwse oesters voor hem, geserveerd op ijs zoals het hoort. Voor mij een rijkelijk gevulde vissoep. De vooraf gepocheerde vis gaat in de soepkom en daarover wordt dan hete visbouillon geschonken.

Vanaf onze plek konden we het hele proces nauwgezet volgen!

Nadien werd het tempo wat rustiger. Het restaurant was ondertussen ook helemaal volgelopen. En hoewel er veel personeel rondloopt, hadden ze allemaal goed hun werk. In de keuken werd er rustig en geconcentreerd doorgewerkt. Mooi om te zien.

Onze hoofdgerechten dan. Een grote gegrilde dorade voor manlief, begeleid door tomaten concassé ; zeewolf (gepocheerd of gestoomd, dat weet ik niet zeker) met spinaziesaus voor mij. Daarbij een kommetje verse frieten en een kleine salade. Nog een lekker wijntje erbij en wij waren helemaal tevreden. 

Manlief had vol zicht op de koude keuken en had alle desserts al voorbij zien komen. Het was dan ook snel beslist dat hij voor het chocoladetaartje zou kiezen. Mijn dessert (inbegrepen in het menu) was een parfait van limoen. Ik ben normaal niet van de desserts, maar dit was heerlijk fris en niet te zoet. Nota: het is niet mogelijk om de gerechten uit het menu apart te bestellen. 

Helemaal voldaan – men werkt hier met normale porties – rekenden we af en besloten we om hier snel nog eens terug te komen.

Dit is zeker een aanwinst voor Bergen! Jammer dat ze in oktober 2015 al weer weg zijn.

Auteur: MyriamC

vrouw / moeder / oma / levensgenieter / wereldreiziger / #foreveronvacation Mijn motto: YOLO!

%d bloggers liken dit: