Het Vlinderpaleis

Het Vlinderpaleis, de Frietzakskes, de Justitiekathedraal … of gewoon het Gerechtsgebouw van Antwerpen. De ene vindt het monsterlijk, de andere vindt het pure kunst.

Het gebouw bestaat uit een constructie van staal, beton en glas … vooral heel veel glas, namelijk zes grote glazen vleugels van vier verdiepingen hoog. Een belangrijk herkenningspunt van het nieuwe gerechtsgebouw zijn de zes ‘punthoeden’, gelegen boven de grote zittingzalen – vanuit de lucht gezien lijkt het op een grote vlinder, hence the nickname. Naast deze zes grote schaaldaken zijn er nog zesentwintig kleinere schaaldaken, gelegen boven de kleinere zittingzalen. De zittingzalen zijn te bereiken via de centrale hal of ‘salle des pas perdus‘. Het is een licht en luchtig gebouw, en het lichte is ook doorgetrokken naar de zittingzalen door ten eerste het overvloedig aanwezige glas en ten tweede de uitgekiende plaatsing van de verlichting. Een architecturale parel aan de Antwerpse kroon die pontificaal staat te pronken op de mooie Bolivarplaats op het Zuid.

En wat wij daar deden? We waren op uitstap met de vereniging waarbij we ons vorig jaar hebben aangesloten en hebben het gebouw bezocht met een gids die ons gedurende enkele uren boeiend wist te vertellen over het reilen en het zeilen in een gerechtshof. We hebben ook twee kleinere zaken bijgewoond. Uitspraak over twee weken. 

Auteur: MyriamC

vrouw / moeder / oma / levensgenieter / wereldreiziger / #foreveronvacation Mijn motto: YOLO!

%d bloggers liken dit: