Koud hè …


Op het forum vanmorgen was er iemand die haar winterjas al had opgeborgen. Ik niet dus. Ik vind het daar nog veel te koud voor. In de tussenseizoenen stem ik mijn kleding af op het weer en de temperatuur. Is het – zoals vorig jaar – zomer in april, dan komen de zomerse spullen boven. Zomert het nog in november, dan idem. Maar voorlopig draag ik dus nog altijd mijn wintervest en winterlaarzen.

Dat was vroeger wel even anders. Met pasen werden onze kleren gewisseld. Of het nu snikheet was of de stenen uit de grond vroor, met pasen moest de zomerkleding aan om naar de paasmis te gaan. Inclusief de nieuwe zomerse schoenen en korte witte sokjes. Mijn moeder vertelt nog wel eens dat de ‘bloemetjes van de kou’ op onze benen stonden in het voorseizoen. Maar lange kousen of een lange broek, dat was er niet bij. Ik denk dat ik niet eens een lange broek had toen ik kind was. Meisjes droegen dat niet in die tijd.

Ik weet niet in welke maand de foto hierboven genomen is (mijn ouders, jongere zus en ik). Hij is van 1963 en genomen ter gelegenheid van het huwelijk van een van mijn vaders jongere broers of zussen. Het was vast na pasen en vóór allerheiligen, want met allerheiligen (*) moest de winterkleding aan, of het nu snikheet was of de stenen uit de grond vroor …

(*) Achteraf beschouwd denk ik dat het niet met allerheiligen was dat we onze winterkleding aan moesten, maar met Heide kermis, de 3de zondag van september.

Auteur: MyriamC

vrouw / moeder / oma / levensgenieter / wereldreiziger / #foreveronvacation Mijn motto: YOLO!

3 gedachten over “Koud hè …”

  1. vanaf pasen mocht de schouw niet meer roken bij mijn grootouders. De mensen zouden anders achter hunne rug vertellen dat ze teveel geld hadden en mijne bompa was groenten en fruitboer. De mensen zouden dan rondbazuinen dat hij den dikke uithing met andermans geld. Dit tot allerheiligen ja. Koud of warm, dat was de wet! Zomerkleren kregen we bij pasen. Winterkleren bij Hasselt kermis. Altijd en nog de zondag na de 17de september. Warm of koud. Grappig hoe je madammen zag rondlopen op de kermis met pelse frakskes aan terwijl het soms nog dik in de 20 graden was. En fier dat ze dan liepen. Gelukkig zijn die tijden verandert!

    Like

  2. Ik denk dat ik mis ben met mijne allerheiligen. 't Zal bij ons ook wel de zondag van de kermis geweest zijn (3de zondag van september) dat wij onze wintertenue aan moesten.

    Like

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: