Heston Blumenthal rules!

Van de week las ik op een forum hoe je écht krokante frietjes kan bakken, naar een recept van Heston Blumenthal. Wij houden veel van onze nationale trots, maar mijn frietjes zijn nooit echt krokant. ’t Is te zeggen, ze zijn krokant tot ze goed en wel op het bord liggen en dan worden ze heel snel heel slap.

Ik dacht, het is het proberen waard en zo geschiedde. Het resultaat was een schaal vol heerlijke goudbruine frieten, zacht van binnen en krokant van buiten. Nooit zullen er hier nog slappe frieten op tafel komen.

Ik geef voor het gemak maar even het recept mee:

 • bloemige aardappelen schillen, wassen en in staafjes snijden
 • frieten 10 min. in water laten rusten zodat het zetmeel eraf gaat
 • water aan de kook brengen, frieten toevoegen, terug aan de kook brengen en de frieten zonder zout ongeveer 5 min. zachtjes laten koken (kooktijd hangt af van het aardappelras)
 • frieten afgieten en uitstrooien op een vlakke (bak)plaat en in de koelkast volledig laten afkoelen
 • een eerste keer bakken in olie van 130° zonder ze te laten kleuren
 • opnieuw volledig laten afkoelen
 • een tweede keer bakken op 180° tot ze goudbruin en knapperig zijn

Smakelijk eten!

Auteur: MyriamC

vrouw / moeder / oma / levensgenieter / wereldreiziger / #foreveronvacation Mijn motto: YOLO!

3 gedachten over “Heston Blumenthal rules!”

 1. pfff dan ben je wel een ganse dag bezig met frieten bakken. Vind ik een heel gedoe voor 2 porties! Mijn frietjes zijn nooit of zelden plat. Misschien hangt het gewoon aan het soort aardappel. Hier komt de patattenboer om de 6 weken 25 kg in mijne kelder leveren 🙂

  Like

 2. Bwa, is maar één handeling meer dan normaal. Voor zo'n lekkere frietjes heb ik dat graag over. Voorbakken doe ik sowieso al een paar uren op voorhand.

  Like

 3. Ik ga het eens proberen want knapperige frietjes zijn onweerstaanbaar voor een frietliefhebber zoals ik 🙂 Recentelijk frietjes gekregen in een restaurant en daarbij gelijk maar de opmerking geplaatst dat ze zeker niet a la Blumenthal waren klaargemaakt..Liet helaas wat vraagtekens achter bij de bediening. Ze waren wel lekker hoor, zeker van smaak, maar net niet knapperig genoeg naar mijn smaak.

  Like

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: