De natuur


We hebben een paar angstige dagen achter de rug. Waar iedereen al maanden voor vreesde is woensdag de trieste werkelijkheid geworden: een grote heidebrand. Kinderen die van school kwamen hadden de brand opgemerkt. En of de brandtoren nu bemand was of niet (daar bestaat discussie over), dat doet verder niks ter zake. Het is gaan branden en het is 36 uren lang blijven branden. Constant vlogen er helikopters boven ons huis en het geluid van de sirenes van de brandweerwagens zit nog in mijn oren.
De eerste nacht scheen de brand onder controle te zijn, maar toen stak er zo’n hevige wind op dat het overal terug opflakkerde. Deze nacht is er dan wat verlossende regen gevallen en nu is de brand definitief onder controle.

Maar de catastrofe is enorm. Meer dan 600 hectaren heide zijn zomaar in de vlammen opgegaan. Het toeristische hart met de vele mooie aangeduide wandelingen is volledig verwoest. De luchtbeelden die op TV en in de pers worden getoond zijn hallucinant. Van onze mooie heide schiet er nog maar een klein stuk over. Alles is zwartgeblakerd. Het triestige is dat de natuur zich wel herstelt maar de erica (de heidebloempjes) hebben het heel moeilijk om terug te komen bij zo’n diepe branden. Sinds de brand van 1996 is de heide al veel grassiger geworden (het pijpenstrootje rukt dan op) en dat zal nu niet anders zijn. De mooie purperen hei, waar iedere Kalmthoutenaar zo trots op was, is niet meer.

Wat cijfers:
totale oppervlakte Kalmthoutse heide (België + Nederland): 3750 ha
Belgisch grondgebied: 2000 ha
afgebrand in 1996: 700 ha
afgebrand in 2011: 625 ha – de brand woedde uitsluitend op Belgisch grondgebied en in het meest toeristische deel van de heide
Weer: (dag 1) zonnig – 23°
(dag 2) bewolkt – 18° – windkracht 6

Auteur: MyriamC

vrouw / moeder / oma / levensgenieter / wereldreiziger / #foreveronvacation Mijn motto: YOLO!

3 gedachten over “De natuur”

  1. Echt erg dat er zoveel mooie natuur weer in rook moest opgaan al heb ik altijd horen zeggen dat heide af en toe moet afbranden om mooi terug te komen. Dat heb ik dan toch precies verkeerd gelezen! Ik denk bij zo branden meteen aan al het \”wildlife\” ocharme. Gelukkig is alles onder controle nu. Lang leve de regen!!

    Like

  2. How scary and how sad to see all that damage, but I hope that it surprises everyone and grows back to its beautiful self again quickly…

    Like

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: